Na hlavný obsah

Rusko ostreľovalo Odesu: Rakety dopadli neďaleko miesta, kde sa nachádzal Zelenskyj a grécky premiér

Útok si vyžiadal mŕtvych aj zranených. Lídri sú v poriadku.

Rusko ostreľovalo Odesu: Rakety  dopadli neďaleko miesta, kde sa nachádzal Zelenskyj a grécky premiér
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

Juhoukrajinské prístavné mesto Odesa v stredu (6. 3.) zasiahli ruské rakety, pričom útok si vyžiadal mŕtvych a zranených. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal na tlačovej konferencii s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, ktorý navštívil Odesu.

Strely dopadli neďaleko miesta, kde sa nachádzala kolóna s oboma lídrami. Informoval o tom grécky denník Proto Thema, ktorý sa odvolal na zdroje blízke gréckej vláde. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v Odese zasiahlo hangár s bezpilotnými člnmi ukrajinského námorníctva.

Rusko zaútočilo na Odesu o 11.43 h miestneho času (10.43 h SEČ), krátko pred stretnutím Zelenského s Mitsotakisom. Strely dopadli približne 150 metrov od miesta, kde sa v tom čase nachádzala grécka delegácia a Zelenského kolóna. Nie je jasné, kde presne sa Zelenskyj v tom čase nachádzal, uviedla Meduza.

Nikto z gréckej delegácie sa nezranil, uviedli zdroje časopisu Proto Thema. „Všetci sme v poriadku,“ povedal člen gréckeho kabinetu Stavros Papastavrou.

Útok neskôr na tlačovej konferencii po rokovaní s Mitsotakisom potvrdil aj Zelenskyj, podľa ktorého sú v meste v dôsledku útoku mŕtvi a zranení. Podrobnosti neuviedol, hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk však neskôr podľa denníka Ukrajinska pravda uviedol, že pri útoku zahynulo päť ľudí.

Rusko následne útok na Odese potvrdilo bez toho, aby sa vyjadrilo k mŕtvym a zraneným. Ruské sily podľa ministerstva obrany zasiahli hangár v priemyselnej časti prístavu, píše agentúra RIA Novosti. „Splnili sme cieľ. Zasiahli sme objekt, „uviedlo ministerstvo.

Mitsotakis vyzval lídrov k návšteve Ukrajiny

Zelenskyj a Mitsotakis v stredu spolu navštívili obytný dom, ktorý cez víkend zasiahol ruský dron. Nálet si vyžiadal 12 mŕtvych vrátane piatich detí. Počas prehliadky sa rozozneli sirény a obaja lídri na ceste k svojim vozidlám počuli veľký výbuch, uviedol podľa Reuters grécky premiér.

„Myslím, že je to pre nás najživšia pripomienka toho, že je tu skutočná vojna,“ povedal na tlačovej konferencii Mitsotakis, pre ktorého je to prvá návšteva Ukrajiny od začiatku vojny. Premiér následne vyzval ďalších európskych predstaviteľov, aby do krajiny podnikli cestu a presvedčili sa na vlastné oči o dôsledkoch vojny pre civilistov.

Grécko má v Odese svoj konzulát. Predvlani v apríli konzul Dimitris Dochtsis uviedol, že v prístavnom meste a jeho okolí žije zhruba 2 500 Grékov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet