Na hlavný obsah

Stali sa dospelými príliš mladí: Ruská invázia na Ukrajinu narušila vzdelávanie detí, učitelia vidia prvé nedostatky

Vojna poškodila každú siedmu školu.

Stali sa dospelými príliš mladí: Ruská invázia na Ukrajinu narušila vzdelávanie detí, učitelia vidia prvé nedostatky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ruská invázia poškodila každú siedmu školu v krajine. Peňažnú pomoc nielen na ich obnovu nedávno prisľúbila Európska komisia. Len jedna tretina ukrajinských detí môže chodiť priamo do tried. Vojna narušila ich každodenný študentský život.

Ukrajina tvrdí, že ruské útoky od začiatku vojny zrovnali so zemou 400 ukrajinských škôl. Ďalších viac ako 3 500 budov poškodili. Náklady na opravu podľa ukrajinského ministerstva školstva dosahujú takmer 13 miliárd eur. Európska komisia sa snaží pomáhať. Jednou z posledných finančných injekcií bude 15 miliónov eur na obnovu a rozvoj škôl na Ukrajine.

„Päť miliónov poputuje na rekonštrukciu vzdelávacích zariadení v Černihivskej oblasti. Ide o jeden z najkritickejších regiónov,“ uviedla podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuk.

„Okrem poškodených škôl máme ďalší problém – nedostatok krytov vo vzdelávacích inštitúciách. Ide nám o vzdelanie detí, ale aj o ich bezpečnosť,“ pokračoval náčelník Oblastnej vojenskej správy Černihiv Vjačeslav Chaus.

Ako vojna poznačila školy a vzdelávanie ukrajinských detí v reportáži v Aktuálne :24 zisťovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Najväčšie medzery majú v čítaní

Jedna tretina zo štyroch miliónov ukrajinských študentov chodí do školy osobne. Zhruba ďalšia tretina sa učí online a zvyšná tretina funguje v zmiešanom režime. Učitelia vidia najväčšie medzery v čítaní. „Deti sa často nevedia sústrediť. Stali sa dospelými príliš mladí. Sú súčasťou zlej vojny,“ myslí si učiteľka Svitlana Povarchuk.

Školákov tiež poznačil stres a izolácia. Ich rodičia s nimi často riešia problémy s úzkosťou, nadmerným strachom alebo nespavosť.

„Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ochránili nevinnosť týchto detí a dali im príležitosť rásť,“ skonštatovala výkonná riaditeľka UNICEF Catherine Russell.

Podľa najnovšieho prieskumu chce zhruba každý štvrtý Ukrajinec po dokončení školy opustiť svoju vlasť. Viac ako tretina opýtaných žije vo frontových regiónoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet