Na hlavný obsah

Ruský súd opäť odmietol zaregistrovať Borisa Nadeždina do prezidentských volieb

Bývalý poslanec by mohol byť vyzývateľom Vladimira Putina.

Ruský súd opäť odmietol zaregistrovať Borisa Nadeždina do prezidentských volieb
Opozičný kandidát na ruského prezidenta Boris Nadeždin. Foto: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Ruský najvyšší súd v pondelok (4. 3.) opäť odmietol zaregistrovať opozičného kandidáta Borisa Nadeždina do prezidentských volieb. Informovala o tom tlačová agentúra Interfax. Nadeždin oznámil, že bude do konca bojovať za svoju účasť vo voľbách a odvolá sa na ústavný súd.

Podľa Interfaxu Najvyšší súd zamietol Nadeždinovo odvolanie proti predchádzajúcemu rozhodnutiu a potvrdil rozhodnutie súdu z 21. februára.

Politik sa prostredníctvom súdu pokúša zvrátiť rozhodnutie ruskej ústrednej komisie, ktorá mu neumožnila kandidovať vo voľbách s odôvodnením, že zistila nezrovnalosti medzi podpismi jeho podporovateľov.

„Nezastavím sa, budem bojovať až do konca,“ napísal Nadeždin na platforme Telegram v reakcii na rozhodnutie súdu. Uviedol, že plánuje podať sťažnosť predsedníctvu najvyššieho súdu a potom sa obráti na ústavný súd.

Bývalý poslanec Nadeždin získal popularitu v zime, keď ho viacerí významní predstavitelia ruskej opozície podporili ako možného vyzývateľa autoritárskeho prezidenta Vladimira Putina.

Komentátori však nepredpokladali, že Nadeždin by mohol skutočne ohroziť Putinove vyhliadky na znovuzvolenie. Zdroje blízke Kremľu však pre internetovú stránku Meduza uviedli, že má potenciál prekaziť Putinovi plány na získanie rekordného počtu hlasov v marci. Voľby v Rusku sú naplánované na 15. až 17. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet