Na hlavný obsah

Slovenské nebo zostane chránené, reagoval generál vo výslužbe Macko na slová premiéra Fica

Taliansko má stiahnuť protivzdušný obranný systém Mamba.

Slovenské nebo zostane chránené, reagoval generál vo výslužbe Macko na slová premiéra Fica
Ilustračná snímka monitorovania vzdušného priestoru. Foto: RTVS

Vzdušný priestor nad Slovenskom zostane chránený a monitorovaný naďalej. Na spravodajskej RTVS :24 to povedal generál vo výslužbe Pavel Macko. Reagoval tak na slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že Taliansko stiahne z nášho územia protivzdušný obranný systém Mamba.

Jedinú protivzdušnú obrannú techniku, ktorú malo Slovensko vo vlastníctve, sme predvlani darovali Ukrajine. Systém S-300 potom dočasne nahradili štyri batérie protivzdušnej obrany Patriot z Holandska, zo Spojených štátov a z Nemecka.

Na našom území v súčasnosti už nie je ani jedna z nich. Ochranu nášho vzdušného priestoru ešte zabezpečoval aj taliansky systém SAMP/T, známy aj ako Mamba, no premiér informoval, že už aj ten má svoje dni na Slovensku spočítané.

„A ja sa pýtam, kto bude, preboha, chrániť naše atómové elektrárne a ďalšie strategické ciele?“ pýtal sa na sociálnej sieti Robert Fico. „Nie sme ešte úplne nechránení. Máme ešte systém MANTIS z Nemecka, ktorý nám stráži východné hranice,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Tomáš Beňuška.

„Máme taktické systémy krátkeho dosahu, to sú tie ručne odpaľované, protilietadlové systémy, alebo odpaľované z bojového vozidla,“ dodal generál vo výslužbe Pavel Macko v relácii Aktuálne :24.

Ochrane nášho vzdušného priestoru sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Nebo chránia aj spojenci NATO

Vzdušný priestor chránia aj spojenci severoatlantickej aliancie, a to stíhačkami z Česka, z Poľska či z Maďarska. Generál vo výslužbe zároveň pripomína, že k dispozícii máme aj systém protivzdušnej obrany KUB. Predchádzajúca vláda totiž Ukrajine darovala iba jeho časť.

„Náš vzdušný priestor je stále chránený, monitorovaný. Keby sa aj zhoršila situácia, majú možnosť prisunúť sem prostriedky, a je to aj v ich záujme. V opačnom prípade by nechali dieru vo vzdušnom priestore NATO,“ vysvetlil Macko.

„Myslím si, že všetky prostriedky, ktoré patria iným štátom, by boli v momente vojnového konfliktu, ktorý by sa preniesol do Európy, okamžite stiahnuté do vlastných krajín na obranu vlastných občanov a územia. My by sme zostali odkrytí,“ povedal predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

„Je to na tejto vláde. Namiesto toho, aby len konštatovala, že nemáme, treba negociovať s inými partnermi, aby sem prišiel iný systém protivzdušnej obrany. Na to treba aktívnu hru,“ dodal Macko.

„Treba, aby sme sa ako krajiny čím skôr zabezpečili tak, že tu budeme mať opäť prostriedky protivzdušnej obrany. Aj lietadlá, ktoré môžu pomôcť chrániť naše nebo,“ uviedol Gašpar.

Ponuka od USA stále na stole

Na stole máme stále ponuku od Spojených štátov na dvanásť vrtuľníkov VIPER so 700 miliónovou zľavou. Tú by však minister obrany radšej využil na nákup nového obranného systému Patriot.

Našu obranu posilní aj štrnásť stíhačiek F-16, no iba dve sme si zatiaľ prevzali. Či mieni minister rokovať s niektorými krajinami o dočasnom umiestnení protivzdušného obranného systému na našom území nevedno. Rezort nám do uzávierky neodpovedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko