Na hlavný obsah

Viete, kedy môžete odmietnuť nadčasy a aká odmena vám za ne prináleží? RTVS zisťovala, aké sú práva zamestnanca

Málokto vie, kedy môže nadčasy odmietnuť.

Viete, kedy môžete odmietnuť nadčasy a aká odmena vám za ne prináleží? RTVS zisťovala, aké sú práva zamestnanca
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prácu nadčas pozná mnoho Slovákov. Málo z nás však vie, kedy ju môžeme odmietnuť alebo či nám ju zamestnávateľ môže nariadiť aj v čase plánovanej dovolenky.

„Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad rozsah týždenného pracovného času,“ informoval advokát Alan Strelák. Dodal, že nadčasy sa môžu dohodnúť len v prípade prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce alebo vo verejnom záujme.

„Zákon osobitne neupravuje formu, akou má zamestnávateľ dohadovať alebo prikazovať prácu nadčas. Podľa judikatúry sa ale vyvinula teória, že zamestnávateľ nadčas zamestnancovi prikazuje vtedy, ak mu určí tzv. šibeničný deadline,“ ozrejmil advokát Milan Černaj.

„To znamená, že stanoví úlohu, ktorú nie je možné stihnúť v bežnom pracovnom čase,“ dodal advokát. Podľa jeho slov zároveň platí, že zamestnávateľ si dohodne so zamestnancom prácu nadčas aj vtedy, ak prijíma výsledky práce v tomto nadčasovom období.

Kedy je zamestnávateľ obmedzený?

Existujú dve skupiny zamestnancov, kedy je zamestnávateľ obmedzený pri nariaďovaní nadčasu. „Prvou skupinou sú zamestnanci, s ktorými je možné prácu nadčas iba dohodnúť,“ uviedol Černaj.

Ide o zamestnancov zamestnaných na kratší pracovný čas, tehotné ženy a tých, ktorí sa starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov. Druhej skupine zamestnancov sa nedá vôbec nariadiť nadčas. Ide o mladistvých alebo zamestnancov na dohodách.

„Zamestnanci môžu nadčas odmietnuť v takom rozsahu, v akom ich ju zamestnávateľ nemôže nariadiť. Pre bežných zamestnancov platí, že môžu nadčas odmietnuť iba vtedy, ak už odpracovali 150 hodín nadčasov v kalendárnom roku,“ upovedomil Černaj.

Advokát dodal, že druhú skupinu predstavujú zamestnanci, s ktorými sa dá práca nadčas iba dohodnúť. Tí môžu nadčas odmietnuť ihneď, patria sem napríklad tehotné ženy.

Nadčas počas dovolenky

Zamestnávateľ má tiež právo nariadiť nadčas aj vtedy, ak zamestnancovi plynie dovolenka. „V takom prípade však zamestnávateľ má povinnosť nahradiť zamestnancovi všetky náklady, ktoré zamestnancovi s takýmto odvolaním alebo stiahnutím z dovolenky vznikli,“ informoval advokát Černaj.

Zamestnancovi za nadčasy prislúcha mzda aj mzdové zvýhodnenie, a to najmenej 25 percent z jeho priemerného zárobku. „Zamestnávateľ sa však môže dohodnúť so zamestnancom na čerpaní náhradného voľna,“ doplnil Strelák, no zaniká mu právo na mzdové zvýhodnenie.

Zamestnávateľovi môžu hroziť pokuty, a to v prípade chýbajúcej evidencie nadčasov a ak sa prekročí ich rozsah. Porušenie prešetrí inšpektorát práce, pričom môže uložiť pokutu do 200-tisíc eur do troch rokov od nedodržania podmienok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika