Na hlavný obsah

Minimálne mzdy by mohli dosiahnuť tisíc eur, tvrdí E. Tomáš. Musia to zaplatiť zamestnávatelia, oponoval Š. Kišš

Erik Tomáš a Štefan Kišš hovorili o pracovnom trhu na Slovensku.

Minimálne mzdy by mohli dosiahnuť tisíc eur, tvrdí E. Tomáš. Musia to zaplatiť zamestnávatelia, oponoval Š. Kišš
Na snímke zľava Štefan Kišš (PS) a Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: RTVS

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) chce do roku 2026 dosiahnuť výšku minimálnej mzdy 920 eur, o rok neskôr až tisíc eur. Podľa poslanca Národnej rady SR Štefana Kišša (PS) sa treba v prvom rade zamerať na ľudí, ktorí pre prácu či štúdium odchádzajú do zahraničia.

Politici v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy hovorili o nových finančných stimuloch, pracovných príležitostiach na Slovensku, či zamestnancoch s nútenými živnosťami.

Erik Tomáš informoval, že nové finančné stimuly sa zamerajú na mladšie aj staršie ročníky, no predovšetkým na ťažko zdravotne postihnutých. Spustili zároveň projekt aktivačných prác.

„Je to pokračovanie projektu, ktorý na Slovensku už fungoval, len starostovia a primátori sa obávali, že bude zrušený, pretože predchádzajúce vedenie ho chcelo utlmiť,“ uviedol minister práce.

Dodal, že aktivačné práce slúžia na to, aby človek „nesedel doma na zadku“, ale aby aspoň poupratoval a skrášlil obec. Uznal, že nejde o skutočné zamestnanie, no ľudí chce aspoň k zamestnaniu motivovať.

Štefan Kišš potvrdil, že návrhy ministerstva sú v princípe v poriadku, no nesúhlasí s aktivačnými prácami. „Aktivačné práce nevedú k zručnosti, pomáhajú najmä upratať ulice. Z pohľadu starostov je to pomoc, ale nevedú k aktivácii,“ podotkol.

Podľa Kišša tieto programy nezískavajú dostatok ľudí, oveľa dôležitejšie je nevyháňať ich zo Slovenska. „Ľudia povedia, že mne sa tu nežije dobre, jednak z hľadiska medziľudskej pohody a z hľadiska inštitúcií,“ dodal.

Minimálne mzdy aj nútené živnosti

„Už ku koncu týždňa pôjde do medzirezortného pripomienkového konania zákon o minimálnej mzde, resp. legislatíva týkajúca sa minimálnej mzdy, ktorú som už avizoval na začiatku roka,“ informoval Tomáš.

Dodal, že ministerstvo práce chce do hry vrátiť automat, podľa ktorého minimálne mzda bude 60 percent z priemernej mzdy. „V roku 2026 by mohla minimálna mzda dosahovať 920 eur a v roku 2027 bude siahať k hranici tisíc eur,“ ozrejmil Tomáš.

Kišš podotkol, že to nie sú peniaze, ktoré idú zo štátneho rozpočtu, musia ich zaplatiť zamestnávatelia. „Môže sa stať, že kvôli relatívne vysokej mzde pracovné miesta nevytvoria,“ dodal.

Erik Tomáš tiež poznamenal, že na Slovensku je obrovské percento nútených živností. Mnohí ľudia by radšej pracovali ako riadny zamestnanec. Chcú preto posilniť inšpektorát práce, ktorý bude pracovno-právne vzťahy kontrolovať.

„Interný zamestnanec by bol radšej zamestnaný a my sa na to chceme pozrieť. Ak to miesto zodpovedá normálnemu pracovnému miestu, prečo by mal mať založenú živnosť,“ povedal Tomáš a dodal, že tým chcú ochrániť ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko