Na hlavný obsah

Zamestnancom vo verejnej správe rástli mzdy rekordne rýchlo. Ktoré profesie sú na opačnom konci rebríčka?

Svoje o tom vie aj učiteľka Viktória a konzultantka Simona.

Zamestnancom vo verejnej správe rástli mzdy rekordne rýchlo. Ktoré profesie sú na opačnom konci rebríčka?
Zľava učiteľka Viktória Spišková a konzultantka Simona Gazdíková. Foto: RTVS

Platy Slovákov v závere roka rekordne rástli. Priemerná mzda stúpla medziročne o vyše desať a pol percenta. Je to najvýraznejšie zvýšenie za uplynulých 19 rokov.

Hrubá mesačná mzda dosiahla v poslednom štvrťroku 1 569 eur. Najrýchlejšie rástli platy učiteľom, naopak najhoršie skončili zamestnanci v administratíve.

Učiteľka Viktória Spišková a konzultantka Simona Gazdíková. Obe ženy vďaka zamestnaniu ako tak zvládli éru zdražovania. No každá z nich inak. Kým zamestnancom vo verejnej správe rástli mzdy rekordne rýchlo, administratívne služby sa ocitli na opačnej strane rebríčka.

„To zvyšovanie platov nebolo v takej miere, ako by bolo treba z hľadiska inflácie,“ povedala konzultantka v personálnej agentúre Simona Gazdíková. „Dá sa povedať, že sme stále pozadu. Ceny rástli rýchlejšie ako platy,“ dodala učiteľka Viktória Spišková.

Platom Slovákov sa v reportáži v Správach RTVS venovali redaktori Miriam Dobrotová a Marek Gudiak:

Platy učiteľov sa dvíhali v dvoch vlnách

Platy v školstve sa dvíhali v dvoch vlnách. Januárová a septembrová valorizácia prišla po masívnych štrajkoch učiteľov. V celom odvetví vzdelávania tak v závere roka stúpli mzdy o takmer 18 percent.

„Možno začínajúci učitelia to trochu pocítili, ale nám, ktorí sme v školstve už dlho, to veľmi nepomáha,“ uviedla Spišková.

Administratívne služby sú hneď po stavebníctve druhým najhoršie plateným odvetvím v celom hospodárstve. V priemere tam mesačne zamestnanci zarobia ani nie 1 150 eur v hrubom. No a zdražovanie sa im do platov nepodarilo takmer vôbec premietnuť.

Reálne mzdy sa im prepadli a tie nominálne išli hore ani nie o šesť percent. „Veríme, že to zohľadňovanie inflácie v platoch bude tento rok nastávať vo väčšej miere ako doteraz,“ dodala Gazdíková.

Situácia na trhu práce

Do kariet zamestnancom hrá aktuálna situácia na trhu práce. Firmám chýba kvalifikovaná pracovná sila. Nedostatok ľudí tak môže vylepšiť zárobky aj tým, čo už prácu majú.

„Zamestnávatelia si budú chcieť udržať svojich zamestnancov, a tá prvá stratégia zamestnávateľa je zvýšiť mzdu v prípade, že zamestnanec chce odísť,“ priblížila prezidentka Asociácie personálnych agentúr Slovenska Zuzana Rumiz.

V zahraničí majú zamestnanci bežne v kolektívnych zmluvách tzv. inflačné doložky. Platy sa im tak automaticky upravia o infláciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika