Na hlavný obsah

Zelené ulice, rieka aj pivo. Íri oslavujú sviatok svätého Patrika po celom svete

Íri oslavujú svätého Patrika už tisíc rokov.

Zelené ulice, rieka aj pivo. Íri oslavujú sviatok svätého Patrika po celom svete
Na snímke zelená rieka počas osláv svätého Patrika. Foto: RTVS

Tisícky ľudí po celom svete si pripomínajú sviatok svätého Patrika. Írskeho patróna si ľudia pripomínali počas festivalov, pochodov či koncertov. Oslavy tradične sprevádzala zelená farba. Do zelenej zafarbili kostýmy, ulice, rieku aj pivo.

Gajdy, tanec, spev, no najmä všetko zelené. Takto oslavujú deň svätého Patrika po celom svete. Tento deň oslavovali Íri už pred tisíc rokmi. Svätý Patrik je ich patrónom a vďačili mu za mnohé skutky, ktoré sa v legendách spomínali.

Ako vyzerajú oslavy svätého Patrika zisťoval v relácii Aktuálne :24 redaktor Filip Jackuliak:

Medzi iným aj za to, že z Írskeho ostrova vyhnal všetky hady. Dnešnú podobu však sviatok získal až po príchode írskych migrantov do Spojených štátov. Práve tam sa začali oslavy vo veľkom štýle.

„My sami sme Íri a je skvelé vidieť, že našu kultúru oslavujú po celom svete, najmä v takom veľkom meste ako je New York,“ povedal oslavujúci muž z Írska.

„Páči sa mi tá atmosféra, všetci sú nadšení a skvelá je aj hudba či uniformy,“ pochvaľovala si turistka Miriam Gamper-Bruehl.

„Íri, tak ako iné skupiny, ktoré sem prišli a vybudovali toto mesto. Sme nadšení, dnes sa bude New York zabávať,“ uviedol starosta New Yorku Eric Adams.

Do zelenej sa sfarbilo aj jazero v Indiane a rieka v Chicagu. Sviatok svätého Patrika oslavovali cez víkend okrem USA aj v Austrálii, Tokiu, Madride či Londýne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet