Na hlavný obsah

Snúbenci firme zaplatili za stavbu domu. Ostali bez domu aj peňazí, firma stavbu nedokončila

Firma nedostavala domy, za ktoré zobrala peniaze.

Snúbenci firme zaplatili za stavbu domu. Ostali bez domu aj peňazí, firma stavbu nedokončila
Na snímke nedokončená stavba domu. Foto: RTVS

Vysnívate si svoj nový dom. Zaplatíte, zadĺžite sa a na konci dňa nemáte ani dom, ani peniaze. Žiaľ, na Slovensku až príliš častá realita. Stavebná firma zinkasovala státisíce eur za postavenie domov na kľúč. A výsledok? Nedostavané domy, zúfalé rodiny a ten, kto je za to zodpovedný strká hlavu do piesku. V relácii Občan sa dverami zisťoval viac Andrej Bálint.

Radka Švonavcová si so svojim snúbencom plánovali postaviť dom. V roku 2022 ich zaujala ponuka spoločnosti s ručením obmedzeným z Rimavskej Soboty s príznačným názvom – Váš Domov Snov.  Mala im postaviť štvorizbovú nehnuteľnosť s dvojgarážou neďaleko Revúcej.

„Cenu nám nacenili za komplet celý dom okolo 130-tisíc. Preto sa nám to zdalo, že tá cena je veľmi dobrá za murovaný dom,“ uviedla objednávateľka stavby domu Radka Švonavcová.

Stavebná firma si vypýtala zálohu 6-tisíc eur, ktorá mala byť neskôr odpočítaná z celej sumy. Výstavbu domu, rovnako, ako ostatní klienti platili v troch splátkach. V prvej etape stavby zaplatili zhruba 38-tisíc eur. V druhej etape si stavebná firma vyfakturovala približne-63 tisíc eur. Tretia, finálna etapa stála asi 25-tisíc eur.

„Platili sme dopredu. A potom stavali. Vyplatili sme prvú etapu, tú mali postavať a potom nám vyfakturovali druhú etapu, ktorú sme taktiež vyplatili a je nedostavaná. Celá naša hypotéka išla im,“ upresnila Švonavcová.

Prvé problémy

Základovú dosku im stavebníci postavili za týždeň. Prvé problémy sa objavili po začatí výstavby druhej etapy domu. „Prestali s nami komunikovať, odkladali termíny, nechodili,“ povedala objednávateľka.

Tá istá firma, ten istý postup prác, tie isté problémy, len iný zákazník. Spojili sme sa s ďalšími rodinami, ktoré si dali od firmy Váš Domov Snov dali postaviť novostavbu na kľúč. Za dom zaplatili viac ako sto tisíc eur, no dokončovať si ho musia svojpomocne.

„Keď mala začať tretia etapa, sumu sme zaplatili a v podstate robotníci nenastúpili. Chýba nám fasáda domu, chýba nám tepelné čerpadlo a komplet celé vybavenie rodinného domu. Z tej tretej etapy neurobili naozaj vôbec nič,“ uviedla objednávateľka stavby domu Slavomíra Chudíčková.

„Nachádzame sa v Spišskom Hrhove a môžeme sa ísť pozrieť dovnútra. S firmou sme podpísali zmluvu v decembri roku 2022 a mali sme mať hotový dom minulý rok v októbri. Svojpomocne dokončujeme ako sa dá, takže toto by tu vôbec nemalo byť, keďže tá firma to nedokončila a myslím si, že sa to ani nedokončí,“ prezradila ďalšia objednávateľka stavby domu Michaela Vagnerová.

Stavbu domu financovali Vagnerovci z hypotekárneho úveru. Aby ho aspoň ako tak dokončili, museli sa opätovne zadlžiť. „Zaplatený je celý dom a nemôžeme fungovať. Nemôžeme bývať a platiť hypotéku musíme mesačne,“ dodala Vagnerová.

Neskôr si všimli, že stavba vykazuje prvé problémy.

„Strecha je krivá. Odkvapy, aj štamplózňa, tam sa nedostaneme, už ďalej nemôžeme pokračovať, lebo aj ten polystyrén nás tam nepustí, je to krivé, musí sa to všetko dať dole a nanovo spraviť,“ povedala Vagnerová.

Firma sa dostala do finančných problémov

Podľa našich informácií sa firma dostala do finančných problémov približne v polovici minulého roka. V októbri zo spoločnosti odišla manažérka predaja, ktorá mala na starosti rozhovory s klientmi, či subdodávateľmi. Váš Domov Snov so všetkými ukončil komunikáciu. S konateľom firmy, Marián Žúdelom sa snažili stretnúť viacerí jeho zákazníci. Stretnutie zachytili na videu.

Prečo domy nie sú dostavané ako bolo dohodnuté v zmluvách a čo sa stalo s ich peniazmi sa snažili zistiť aj ďalší klienti. Doma u konateľa firmy.

„Tam nám úprimne povedal, že on už nemá peniaze, že sa prepočítal.  Že manažérka predaja od neho odišla, vzala si prémie za začaté stavby a on zostal bez peňazí a nevie ďalej pokračovať,“ prezradila Švonavcová.

„Toto tvrdenie je absolútna lož. Žiadne nové zákazky sa neprijali bez vedomia konateľa spoločnosti. Všetky zákazky som mohla robiť a aj som robila len s vedomím konateľa a po jeho odsúhlasení, a až potom som zákazku začala riešiť. Peniaze zo spoločnosti ako uvádzate som nikdy nevzala a nemala som k nim ani akýkoľvek prístup,“ zaznelo v stanovisku bývalej manažérky predaja spoločnosti Váš Domov Snov.

Konateľ neodpovedal

S konateľom firmy, Mariánom Žúdelom, sme sa snažili skontaktovať telefonicky, SMS správou, aj cez sociálne siete, no neúspešne. Išli sme preto do sídla firmy osobne. Na adrese, ktorú si spoločnosť uvádza na oficiálnej webovej stránke nebola už ani poštová schránka s názvom firmy. Naše zdroje nás následne presmerovali na inú adresu, no ani tam nám nikto neotvoril.

„Keď vám v čase narastie cena materiálov, môže sa stať, že na konci vám nevykryje predajná kúpna cena všetky náklady toho developera. Keď si toto neustráži, tak môže nastať situácia, že na konci buď sa dom nedokončí, alebo sa potom urobí nejaký dodatok ku kúpnej cene, kde sa cena navýši o prepočet inflácie napríklad,“ upozornila nezávislá realitná maklérka Beáta Szárazová.

Vysoká zadlženosť

Toto však stavebná firma neurobila. Pozreli sme sa na podnikanie spoločnosti Váš Domov Snov. Firma z Rimavskej Soboty vznikla v roku 2017. Ešte v roku 2020 mala tržby zhruba 145-tisíc eur. O dva roky neskôr narástli na viac ako 920-tisíc eur, no zisk nedosiahol ani 500 eur. Zadlženosť firmy je viac ako 400 percent.

„Domnievam sa teda, že je otázne koľko peňazí utŕžila táto spoločnosť, že či vôbec tie zmluvné záväzky za tie tržby, ktoré dosahovala si mohla plniť. Mohla to byť ale nešikovnosť toho podnikateľa, mohol byť optimistický v tom, že za takto utŕžené peniaze aj vopred tú stavbu zvládne a sa mu to nepodarilo,“ skonštatovala nezávislá advokátka Martina Mészáros Bariaková.

„Oni sa aj snažia stavať, ale tým, že si nabrali viacero zákaziek, tak na koniec nevedia to celé zmanažovať, Chýbajú im financie na to, aby dokončili predchádzajúce zákazky. Chvíľku sa to dá vykryť tým, že zoberú financie od nových klientov, ktorými dokončujú predchádzajúce domy, ale v skutočnosti raz im to praskne. Nakoniec, je to klasická pyramída, že tí poslední financi poskytnú, ale služby nedostanú a dom nikdy neuvidia,“ vyhlásil majiteľ nezávislej stavebnej firmy Mikuláš Stano.

Trestné oznámenia

V obchodnom registri figuruje Marián Žúdel v šiestich firmách. Ich názvy sú podobné, napríklad Váš Domov SK, Váš Domov Snov, či Váš Projekt snov. Na stavebnú firmu Váš Domov Snov je vydaných viacero exekúcií. Peniaze dlhuje nielen svojim klientom, ale aj robotníkom, ktorí pracovali na stavbách, či subdodávateľom.

„Prišla nám firma z Bardejova robiť poter. Po týždni nám volali, že ho nemajú zaplatený, že nám ho prídu rozbiť,“ prezradila Vagnerová.

Podľa našich informácií boli na stavebnú firmu podané minimálne 2 trestné oznámenia a poškodení klienti chystajú ďalšie. „V tejto veci bolo prijaté trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu podvodu. Vec je v štádiu preverovania,“ informovala hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Podľa bývalého kriminalistu v tomto prípade možno hovoriť o hospodárskej kriminalite.

„Vyzval by som v prvom rade ľudí, ktorí sa cítia poškodení, aby sa prihlásili. Zobral by som všetky papiere, zmluvy a nechal ich zanalyzovať znalcom. Môžu tam byť všelijaké pasce a míny typu malých písmeniek, nejednoznačných formulácií, ktoré sa dajú vyložiť tak aj tak,“ vyhlásil bývalý kriminalita Matej Snopko.

Pochybná zmluva

Prvý náznak pochybnosti sa pritom objavil už v kúpnej zmluve, ktorú klienti podpísali. Podľa advokátky by mal mať kupujúci väčšiu kontrolu nad tým, čo sa za jeho peniaze už urobilo.

„Objednávateľ sa zaväzuje tretiu splátku uhradiť do 2 dní odo dňa doručenia faktúry vystavenej Zhotoviteľom Objednávateľovi, ktorú Zhotoviteľ vystaví po zrealizovaní druhej etapy výstavby diela,“ znie v úseku z kúpnej zmluvy.

„Žiaľ, tu zdá sa došlo k zaplateniu celej ceny diela ešte predtým, než niektoré etapy boli dokončené,“ uviedla Bariaková.

„Normálna seriózna firma vždy, keď nejakú službu dodá, tak si odsúhlasí cez stavebný dozor etapu a potom ju vyfakturuje ako ukončenú etapu.

„Stavebný dozor je pán Žúdel. A on tu mal byť a kontrolovať všetko. Nebolo to tak,“ uviedla Vagnerová.

Firma presvedčila nízkymi cenami

„Niektorí developeri majú nastavené financovanie tak, že 20 percent na začiatku a zvyšok zaplatíte až po kolaudácii. Keď si klient kupuje nehnuteľnosť z papiera, takéto financovanie býva zvyčajne najbezpečnejšie pre nich. Ten, čo kupuje dá do toho menej peňazí ako developer a má oveľa nižšie riziko, že by sa takéto niečo mohlo stať. Čiže to potom aj vypovedá o serióznosti a pripravenosti, že ten developer má aj vlastné zdroje a nevyužíva len zdroje kupujúceho na výstavbu,“ povedala nezávislá realitná maklérka Beáta Szárazová.

Firma presvedčila svojich potenciálnych zákazníkov pomerne nízkymi cenami domov.

„To je úplne nereálna suma na realizáciu. To prakticky už dopredu bolo odsúdené na neúspech. ˇĽudia dávajú nižšie sumy, nižšie cenové ponuky, ale je nereálne vôbec v tých sumách rodinné domy postaviť,“ skonštatoval Stano.

„Zdá sa mi to podozrivé, že je tu až 18 strán, čo sa mi zdá veľmi veľa. 18 strán ponúk a na každej máte 4. Skoro 100 typov domov uvádzajú. Pretože dnešní developeri idú maximálne tak do 3 alebo 4 typov domov v jednom projekte, kde máte možno 30 domov,“ dodala Szárazová.

Exekúcie aj dlžoby

Váš Domov Snov má okrem exekúcií aj dlžoby na daniach a sociálnom poistení. Klienti stavebnej firmy by sa k svojim peniazom mohli dostať napríklad, ak by firma bola v konkurze. Vtedy, by rozpredala celý svoj majetok a z neho uhradila dlhy.

„Môže podať veriteľ návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka. Veľmi často dochádza k tomu, že uspokojenie pohľadávok veriteľov v konkurznom konaní býva veľmi nízke,“ uviedla Bariaková.

Čo bolo skutočnou príčinou neúspechu firmy? Mohlo ísť o vopred naplánovaný postup? Stavebná firma Váš Domov Snov po sebe určite zanechala aj kvalitné stavby a spokojných klientov. No história si ju bude pamätať predovšetkým pre nedostavané domy a dlžoby voči svojim zákazníkom.

„V niektorých prípadoch nejde o podvod, ale ide o definovaný podnikateľský neúspech, a tým pádom síce ľudia prišli o financie, ale v skutočnosti tí ľudia nie sú potom ani trestne stíhaní,“ dodal Stano.

„Verili sme, mysleli sme si, že všetko dobre dopadne, no ale nedopadlo,“ vyhlásila Vagnerová.

„No, ostali nám iba sny. A ostali sme bez domu v podstate,“ dodala Švonavcová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko