Na hlavný obsah

Leviciam sa osvedčil efektívnejší spôsob exekúcii. Dlh môžu stiahnuť priamo z účtu dlžníka

Ľudia dlhujú najmä na dani z nehnuteľnosti a odpade.

Leviciam sa osvedčil efektívnejší spôsob exekúcii. Dlh môžu stiahnuť priamo z účtu dlžníka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Levická radnica môže dlžníkom v exekúcii stiahnuť svoju pohľadávku priamo z ich účtu. Prax ukázala, že ide o efektívny a rýchly spôsob, ako znížiť miliónový dlh obyvateľov a firiem. Nedoplatky majú najmä na dani z nehnuteľnosti a na poplatkoch za odpad.

Obyvatelia Levíc tento rok zaplatia za odpad o takmer päť eur viac ako vlani. Mesto im v priemere o 12 percent zvýšilo aj daň z nehnuteľnosti. „Keď sa to načíta všetko dokopy, tak ľutujem tých dôchodcov, mladé rodiny, nezamestnaných,“ povedal jeden z Levičanov.

Levická radnica eviduje na týchto položkách viac ako miliónový dlh. Dlhujú jej bežní obyvatelia aj firmy. „Mesto Levice aktívne pracuje v tejto oblasti, venuje sa vymáhaniu pohľadávok,“ informovala hovorkyňa Levíc Daniela Trňanová.

Levice vymáhajú dlhy. Daňovým exekúciám, ktoré na to využíva, sa v reportáži v Aktuálne :24 venoval redaktor Miroslav Lyko:

Súdne exekúcie sú podľa zástupcov mesta zdĺhavé a pre dlžníka drahé, keďže platí aj trovy konania. Výhodnejšie pre obidve strany je daňové exekučné konanie.

„Daňová exekúcia prikázaním pohľadávky funguje tak, že sa pri lustrovaní bankových účtov dlžníkov a pri pozitívnej odpovedi z banky siahne na bankový účet dlžníka a priamo sa zablokuje iba výška nedoplatku,“ vysvetlila vedúca právneho referátu Mestského úradu Levice Romana Valentíková.

Viac peňazí než za posledných 10 rokov

Mesto takto doteraz vymohlo viac ako 23-tisíc eur. „Vymohlo sa oveľa viac ako za posledných desať rokov cez exekúcie vedené u súdneho exekútora,“ skonštatovala Valentíková.

Ak dlžník nemá na účte toľko peňazí, mesto mu môže načas zadržať vodičský preukaz. Túto možnosť vlani schválili aj v Zlatých Moravciach. Zatiaľ ju aplikovať nemuseli. Nitra eviduje 16,5-tisíca dlžníkov za odpad a daň z nehnuteľnosti. Vymáha od nich dlh v celkovej výške 6,3 milióna eur.

„Sú rôzne spôsoby. Tým najjednoduchším je zaslanie výzvy dlžníkom a sú to aj trestné oznámenia a prostredníctvom súdnych exekútorov,“ skonštatoval hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Daňovú exekúciu môže využiť 40 samospráv, ktoré sa cez Slovenskú bankovú asociáciu zapojili do elektronickej komunikácie medzi bankami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika