Na hlavný obsah

Pár metrov od miesta, kde kedysi popravili stovky ľudí, rastie nová štvrť. Majitelia domov tvrdia, že o masakri nevedeli

Stavba nového domu je len pár metrov od pietneho miesta.

Pár metrov od miesta, kde kedysi popravili stovky ľudí, rastie nová štvrť. Majitelia domov tvrdia, že o masakri nevedeli
V blízkosti pamätného miesta vyrastajú novostavby. Foto: RTVS

K miestu najväčších masových popráv z Druhej svetovej vojny sa tesne priblížila výstavba rodinných domov. V niekdajšej tankovej priekope v Kremničke pri Banskej Bystrici zahynuli po nacisticko-gardistických čistkách stovky ľudí vrátane detí.

Majitelia domov tvrdia, že o masakri za ich záhradami nič nevedeli. Pochybenia z minulosti začínajú kompetentní naprávať až teraz.

Historik Múzea SNP Juraj Lepiš pripomenul, že na mieste našlo smrť približne tisíc ľudí, najmladšia obeť mala len šesť týždňov. Dodnes nesie táto časť označenie „miesto popráv“.

Do jeho blízkosti sa však dostala nová štvrť – len pár metrov od protitankovej priekopy sa nachádza novostavba. „Biznis nám zastrel zrak, za všetkým vidíme len peniaze,“ reagovala bývalá historička Múzea SNP Daniela Baranová.

„Hľadali sme miesto, kde budeme žiť a bývať. Našli sme možnosť, že sú tu stavebné pozemky, ktoré boli schválené mestom v územnom pláne dlhodobo, že sa tu môže stavať. Vedeli sme len o tom, že je tu pamätník s masovým hrobom, ale ostatné veci sme až tak nevedeli,“ priblížil obyvateľ Pánkovej ulice.

Primátor Banskej Bystrice uznal, že k chybe došlo už v roku 1999, keď zmeny a doplnky umožnili v tomto mieste výstavbu. „Tu sa stala zásadná chyba, ktorá sa následne premietala do zámerov developerov, do ich žiadostí,“ dodal.

„To, čo tam vidíme dnes, by sme povedali, že je následkom alebo pozostatkom nie úplne šťastných rozhodnutí z minulosti, ktoré nás dnes dobiehajú,“ zhodnotil vedúci Stavebného úradu mesta Banská Bystrica Filip Gašparec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko