Na hlavný obsah

Česko má za sebou prvý tropický deň, na jednej zo staníc namerali takmer 31 stupňov

Ide o rekord.

Česko má za sebou prvý tropický deň, na jednej zo staníc namerali takmer 31 stupňov
Ilustračná snímka - Praha. Foto: Pixabay

Česká republika v nedeľu (7. 4.) zaznamenala prvý tropický deň tohto roka. Na stanici České Budějovice, Rožnov namerali 30,9 stupňa. Informovali spravodajský server Novinky.cz a Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tzv. letný deň, keď teplota dosiahne 25 alebo viac stupňov, zaznamenali v nedeľu na viac než polovici meracích staníc. ČHMÚ takéto teploty namerané počas prvého aprílového týždňa označil za mimoriadne.

Tropický deň je v meteorologickej terminológii deň, počas ktorého teplota vzduchu dosiahne 30 alebo viac stupňov. Na stanici Praha-Komořany zaznamenali 30,6 stupňa a v meste Čáslav v Stredočeskom kraji 30,1 stupňa, oznámil ČHMÚ.

Teplé počasie má podľa meteorológov v ČR pretrvať aj počas najbližších dní a denné teploty do utorka večera budú dosahovať 27 až 28 stupňov. V stredu (10. 4.) však nastane výrazné ochladenie a očakávajú sa teploty okolo 11 až 15 stupňov. Cez víkend by sa malo opäť otepliť.

Doteraz najskorší tropický deň v ČR zaznamenali 17. apríla 1934, keď 30 stupňov namerali na staniciach v Kutnej Hore Vlašime a Českom Brode v Stredočeskom kraji.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet