Na hlavný obsah

Drozd svojím neobvyklým štebotom prekvapil oxfordských policajtov

Podľa ornitológov na tom nie je nič zvláštne.

Drozd svojím neobvyklým štebotom prekvapil oxfordských policajtov
Ilustračná snímka drozda. Foto: Unsplash

Spev vtákov, ktorý pripomína policajné sirény. S takýmto nevšedným prípadom sa stretli na policajnej stanici neďaleko britského Oxfordu. Ornitológovia policajtov upokojujú, že na tom nie je nič zvláštne. Operence sú dobrí poslucháči a dokážu imitovať rôzne zvuky.

S prebúdzajúcou sa prírodou po zime nie je ničím nezvyčajným, keď počujeme vtáčí spev z konárov stromov. Príslušníkov miestnej oxfordskej polície však prekvapil drozd s neobvyklým štebotom, ktorý pripomínal policajnú sirénu.

„Sám som tomu neveril, keď som ho začul prvýkrát. Myslel som si, že to je jedno z našich áut, ktorému sa vybila batéria, a preto sa spustil alarm. Na konci sirény však bolo počuť vtáčí spev. Vtedy som si uvedomil, že to je len vták, ktorý napodobňoval policajnú sirénu,“ povedal príslušník oxfordskej polície Simon Hills.

Odborník má na to jednoduché vysvetlenie. „Vtáky týmto spôsobom lákajú potenciálne partnerky alebo plašia svojich rivalov. Čím zaujímavejší repertoár spevov majú, tým atraktívnejší sú pre samičky,“ vysvetlil odborník na spevavých vtákov Adrian Thomas.

Nevšednému spevu vtákov v britskom Oxforde sa v Správach RTVS venoval redaktor Viliam Ovsepian:

Repertoár niektorých spevavcov obsahuje až 200 rozličných zvukov. Často majú široký vokálny rozsah a dokážu napodobniť nielen policajnú sirénu, ale aj alarm na budovách, motorovú pílu, štekot psov či detský smiech.

Príroda nám i týmto spôsobom pripomína, aby sme nesúdili knihu podľa obalu a že aj takýto nenápadný vtáčik v sebe skrýva prekvapenia.

Mnohí Londýnčania tvrdia, že uponáhľaný život vo veľkomeste, nepravidelná strava a milióny ľudí na každom kroku prispievajú k stresu, depresiám či úzkostiam.

Väčšina z nich však jedným dychom dodáva, že za najlepší liek považujú pokojnú prechádzku lesoparkom a spev štebotavých vtákov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet