Na hlavný obsah

Populárnu destináciu v Thajsku ovládli opice, problémy robia turistom aj miestnym

Keďže sú chránené, úrady majú čiastočne zviazané ruky.

Populárnu destináciu v Thajsku ovládli opice, problémy robia turistom aj miestnym
Čoraz agresívnejšie makaky eviduje provincia Lopburi. Foto: RTVS

Ulice populárnej thajskej destinácie ovládli makaky. Problémy robia turistom aj miestnym obchodníkom. Keďže sú zákonom chránené, úrady majú čiastočne zviazané ruky.

Drzý ako opica v Thajsku nie je len fráza, ale každodenná realita. Čoraz agresívnejšie makaky eviduje provincia Lopburi. Ostrieľané opice tam v honbe za jedlom začali napádať ľudí.

„Niektorí zákazníci sa nám vyhýbajú. Boja sa, že ich uhryzne opica,“ priblížila majiteľka miestneho obchodu Supaporn Tantiwon.

Problémovým opiciam v Thajsku sa v Aktuálne :24 venoval redaktor RVS Kamil Kolenič:

Polícia ťahá za kratší koniec

Špeciálne polícia ťahá za kratší koniec. „Zo zákona proti nim nemôžeme použiť ostrú ani slepú muníciu. Len prak,“ vysvetlil veliteľ zásahového tímu Apirak Wechkanchana.

Trpezlivosť došla úradom v marci, keď opica zvalila ženu, ktorá si vykĺbila koleno. Ďalšia spôsobila nehodu muža na skútri, keď naňho skočila počas jazdy.

Spustili preto kampaň na odchyt alfasamcov. „Tých je chytiť najťažšie. Dobre vedia, že návnada je v pasci,“ uviedol veliteľ Wechkanchana.

Nemohli ani uspávacie šípky

Veľký úspech neslávia ani uspávacie šípky. Napriek problémom občas vyhrá aj človek. „Sterilizujeme ich, aby sme znížili ich populáciu. Potom ich premiestnime,“ vysvetlil zástupca ministerstva národných parkov Thajska Kerkwit Poompayak.

Nový plán provincie ležiacej severne od Bangkoku počíta s odchytom dva a pol tisíc opíc. Od začiatku mesiaca ich chytili 37. Niektoré pôjdu do rezervácie, iné do zoologických záhrad.

Za problémy s rastúcou agresivitou makakov môžu podľa úradov turisti aj miestny obyvatelia, ktorý ich kŕmia. To láka do oblasti stále viac jedincov aj celé opičie gangy.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet