Na hlavný obsah

Izraelská armáda prepustila dvoch dôstojníkov, ktorí sa podieľali na útoku, pri ktorom zomreli humanitárni pracovníci

Niekoľkým ďalším udelí pokarhanie.

Izraelská armáda prepustila dvoch dôstojníkov, ktorí sa podieľali na útoku, pri ktorom zomreli humanitárni pracovníci
Kolóna izraelských vojenských vozidiel sa pohybuje neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda prepustí zo služby dvoch dôstojníkov, ktorí sa podieľali na vzdušnom údere na humanitárny konvoj potravinovej charity World Central Kitchen (WCK), niekoľkým ďalším udelí pokarhanie. 

Armáda to v piatok (5. 4.) oznámila na svojom webe po tom, čo vo štvrtok dokončila vyšetrovanie incidentu. Pri pondelkovom (1. 4.) útoku zahynulo v Pásme Gazy sedem humanitárnych pracovníkov, z toho niekoľko zahraničných občanov. Útok bol podľa izraelskej armády hrubou chybou, dôsledkom zlej identifikácie a omylov v rozhodovaní.

„Vyšetrovanie dospelo k záveru, že incident sa nemal stať. Tí, ktorí vykonanie úderu schválili, boli presvedčení, že cielia na ozbrojených bojovníkov Hamasu, nie pracovníkov WCK, „uviedla izraelská armáda.

Nemenovanými prepustenými zo služby budú major, ktorý dohliadal na palebnú podporu, a plukovník, najvyššie postavený dôstojník brigády, ktorá útok vykonala. Obaja podľa vedenia armády porušili pravidlá použitia síl.

Armáda dodala, že závery vyšetrovania predstavila zahraničným veľvyslancom, novinárom aj organizácii WCK, ktorej opäť vyjadrila „hlbokú sústrasť“. „Jednotka neidentifikovala dotknuté vozidlá ako späté s WCK,“ stojí vo vyhlásení.

Pochybnosti zo strany charity

Zakladateľ WCK José Andrés v stredu (3. 4.) spochybnil, že izraelský útok bol neúmyselný, išlo podľa neho o „systematický“ a „priamy útok na jasne označené vozidlá, ktorých pohyb bol všetkým príslušníkom izraelskej armády známy“.

Člen izraelského kabinetu Nir Barkat obvinenia z úmyselného zabíjania humanitárnych pracovníkov poprel. V rozhovore s BBC povedal, že Izraelu je zabitie siedmich humanitárnych pracovníkov „strašne ľúto“, ale že „vo vojnách, žiaľ, dochádza k streľbe do vlastných radov“.

Server Politico vo štvrtok citoval koordinátora OSN pre humanitárne záležitosti Jamieho McGoldricka, podľa ktorého počet zabitých humanitárnych pracovníkov v Pásme Gazy prekročil 200 za šesť mesiacov, čo je viac ako v ktoromkoľvek inom zaznamenanom konflikte.

Izraelská armáda vyhlásenie uzatvára prísľubom, že sa z incidentu poučí. „IDF opätovne zdôrazňuje svoj záväzok bojovať s teroristickou organizáciou Hamas pri zachovávaní svojich hodnôt, dodržiavaní vojnového práva a vyhýbaní sa ujmám na civilnom obyvateľstve,“ uvádza armáda.

Pondelkový smrteľný incident pobúril mnohých zahraničných partnerov Izraela; predovšetkým tých, ktorí už dlhší čas odsudzujú spôsob vedenia vojny v Pásme Gazy s nezvyčajne vysokým podielom civilných obetí. Ich počet nie je presne známy, podľa úradov ovládaných Hamásom ide však o väčšinu z viac ako 33 091 palestínskych obetí.

Izrael začal vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy s cieľom úplne zničiť Hamas po teroristickom útoku zo 7. októbra. Vtedy ozbrojenci tohto islamistického hnutia a jeho spojencov povraždili v izraelskom pohraničí takmer 12 00 ľudí. Zhruba 250 osôb zavliekli na palestínske územie.

Nezávislé vyšetrovanie

Charita World Central Kitchen (WCK) požaduje po smrteľnom útoku na svojich pracovníkov v Pásme Gazy systémové zmeny v izraelskej armáde. Žiada aj založenie nezávislej komisie, ktorá by okolnosti zabitia siedmich humanitárnych pracovníkov vyšetrila.

Izraelská armáda vo štvrtok dokončila vlastné vyšetrovanie incidentu. V piatok bez technických podrobností zverejnila jeho závery s tým, že útok bol hrubou chybou, dôsledkom zlej identifikácie a omylov v rozhodovaní.

WCK označila prijatie zodpovednosti za „dôležitý krok“. Armáda však podľa charity „nemôže vierohodne prešetriť svoje vlastné zlyhanie“, uvádza WCK vo vyhlásení.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet