Na hlavný obsah

Joe Biden si skrátil víkend pri mori. V Bielom dome riešia vypätú situáciu na Blízkom východe

Izrael sa pripravuje na útok Iránu.

Joe Biden si skrátil víkend pri mori. V Bielom dome riešia vypätú situáciu na Blízkom východe
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa z návštevy prímorskej rezidencie vracia do Washingtonu skôr, ako pôvodne plánoval, aby s poradcami prebral vývoj na Blízkom východe. Informoval o tom v sobotu (13. 4.) Biely dom po tom, ako zosilnelo napätie medzi Izraelom a Iránom pre útok na iránsky konzulát v Damasku.

Bidenov úrad zároveň odsúdil postup iránskych revolučných gárd, ktoré sa prihlásili na zadržanie obchodnej lode napojenej na Izrael v Ománskom zálive.

Do Bieleho domu sa prezident podľa oficiálneho vyhlásenia vráti počas sobotňajšieho popoludnia (večer SELČ). Skrátil tak návštevu svojho sídla v meste Rehoboth Beach na pobreží Atlantického oceánu, kde často trávi víkendy.

Komuniké bez ďalších podrobností uvádza, že ho čaká diskusia „s tímom pre národnú bezpečnosť o udalostiach na Blízkom východe“.

Krok pravdepodobne súvisí s obavami z iránskeho útoku na Izrael, ktorému Teherán pripisuje nedávne bombardovanie konzulátu v Damasku. Pri útoku zomreli viacerí predstavitelia iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Pripravujú sa na odvetu

Izrael sa teraz pripravuje na odvetný útok, ktorý by mohol konflikt medzi dlhodobo znepriatelenými krajinami ďalej eskalovať. Biden v piatok (12. 4.) uviedol, že reakciu očakáva „skôr ako neskôr“. Denník The Wall Street Journal (WSJ) napísal, že Izraelčania sa pripravovali na iránsky úder počas víkendu.

Washington v tomto smere sľubuje Izraelu podporu a podľa WSJ Američania premiestnili svoje lode v regióne tak, aby mohli chrániť izraelské aj americké jednotky.

Americký minister obrany Lloyd Austin v sobotu hovoril so svojím izraelským náprotivkom Joavom Galantom. Podľa Pentagónu opätovne ubezpečoval o americkej podpore v prípade útoku Teheránu alebo jeho spojencov.

vrtuľník nad loďou
Iránske revolučné gardy zadržali obchodnú loď.Foto: TASR/AP

Iránske revolučné gardy medzitým vo vodách pri Spojených arabských emirátoch blízko Hormuzského prielivu zadržali obchodnú loď MSC Aries patriacu spoločnosti, ktorú čiastočne vlastní izraelský miliardár Ejal Ofer. Útočníci sa na loď spustili z vrtuľníka, podľa MSC bolo na palube 25 členov posádky.

„Silno odsudzujeme iránske zadržanie MSC Aries v medzinárodných vodách,“ reagovala hovorkyňa Bieleho domu Adrienne Watsonová. „Vyzývame Irán, aby plavidlo a jeho medzinárodnú posádku ihneď prepustil,“ pokračuje vyhlásenie publikované na sociálnej sieti X.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet