Na hlavný obsah

Hrozí na Blízkom východe ďalší otvorený konflikt? Expert neočakáva, že Irán priamo napadne Izrael

Podľa neho by to nebolo v záujme ani jedného zo štátov.

Hrozí na Blízkom východe ďalší otvorený konflikt? Expert neočakáva, že Irán priamo napadne Izrael
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odvetný útok Iránu proti Izraelu bude mať zrejme len obmedzený charakter. Teherán po nedávnom zásahu svojho konzulátu v Sýrii avizuje ráznu odpoveď. Tel Aviv hovorí, že je na všetky scenáre pripravený. Podľa experta nie je otvorená vojna v záujme iránskeho režimu ani židovského štátu.

Západní diplomati v uplynulých hodinách telefonovali s predstaviteľmi Iránu aj krajín, ktoré majú k nemu blízko, s cieľom odhovoriť ho od útoku na Izrael. Teherán už dlhšie avizuje tvrdú odpoveď na bombardovanie iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku, kde prišli začiatkom mesiaca o život poprední vojenskí velitelia.

Tel Aviv sa k útoku nepriznal. Podobné zásahy proti cieľom svojho rivala však robí pomerne často. Podľa zdrojov novín The Wall Street Journal očakáva odvetný zásah na severe alebo juhu krajiny s tým, že by k nemu mohlo dôjsť počas najbližších dvoch dní.

Izraelská armáda podľa jej hovorcu Daniela Hagariho zdokonalila svoje kapacity a bude v prípade potreby vedieť reagovať. Zároveň varoval, že ak útok príde priamo z Iránu, bude zjavné, že má v záujme eskaláciu napätia na Blízkom východe.

Politický geograf očakáva útok niektorého zoskupenia

Územie židovského štátu zvyknú ostreľovať spojenci Teheránu, najmä libanonské hnutie Hizbaláh, ale tiež jemenskí povstalci Húsíovia a milície v Iraku a Sýrii. Politický geograf z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe Libor Jelen preto očakáva, že za útokom bude stáť niektoré z týchto zoskupení.

Uznáva, že riziko vypuknutia otvoreného konfliktu je s ohľadom na regionálnu situácie vyššie. No neočakáva ho, keďže by nebol v záujme ani jednej zo strán.

„Kríza je možno silnejšia v celom kontexte – vojna v Gaze, blokáda Červeného mora. Je možné, že akcia bude prepracovanejšia. Bude sa snažiť viac zasiahnuť citlivejšie ciele na území Izraela, ale nemyslím si, že by to malo eskalovať do otvorenej vojny,“ zhodnotil Jelen.

Spojené štáty vo svetle udalostí pripomenuli, že ich podpora Izraela je pevná ako skala. Židovský štát varoval, že po iránskom zásahu by prišla patričná odpoveď. USA však neočakávajú, že by sa do prípadnej vojny priamo zapojili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál