Na hlavný obsah

Konflikt na Blízkom východe skomplikoval nákup systémov protivzdušnej obrany Slovenska

V hre je uzatvorenie obchodu s tromi krajinami.

Konflikt na Blízkom východe skomplikoval nákup systémov protivzdušnej obrany Slovenska
Ilustračná snímka systému protivzdušnej obrany. Foto: RTVS

Ministerstvo obrany pokračuje v rokovaniach o nákupe systémov protivzdušnej obrany. V hre je uzatvorenie obchodu s tromi krajinami napriek tomu, že predošlá úradnícka vláda odporučila obstarať systémy z Izraela.

Situáciu však môže skomplikovať vojenský konflikt na Blízkom východe. Úradnícka vláda na čele s ministrom obrany Martinom Sklenárom na jeseň minulého roku schválila obstaranie systému protivzdušnej obrany z Izraela.

Nové vedenie rezortu obrany pod Robertom Kaliňákom (Smer-SD) napriek tomu s nákupom váha a ponuky prehodnocuje.

„V poslednej chvíli sa posudzuje aj izraelský systém, nórsky systém a kórejský systém. Všetky ostatné sú nedostupné pre nás. Nie len kvôli cene, ale aj kvôli tomu, že lehota dodania je päť a viac rokov,“ vysvetlil Kaliňák.

Otázke ochrany nášho vzdušného priestoru sa v Správach RTVS venoval redaktor Andrej Bálint:

„Úradnícka vláda sfinalizovala a schválila proces obstarávania. Tam je vládou schválený víťaz. Jediné, čo mal urobiť Robert Kaliňák, je podpísať kontrakt a do dvoch až troch rokov by tie systémy prišli. Polroka sa nič nestalo,“ povedal exminister obrany a predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Jaroslav Naď.

„Bolo tu kedysi iba dohodnuté, že vláda začne rokovať o jednom systéme. Ale jeden systém je extrémne málo,“ povedal Robert Kaliňák.

Konflikt na Blízkom východe

Minister obrany tvrdí, že diskusie stále prebiehajú. Nevylučuje, že nakoniec formou vláda-vláda obstará práve techniku z Izraela. Rokovania aj prípadné dodanie systému však môže skomplikovať situácia na Blízkom východe.

„Myslím si, že konflikt ovplyvní dodávku. Myslím, že je to zásadný rozdiel. Aj počas bombardovania som mal svoj tím ministerstva obrany v Tel Avive. Nad ránom sme ich evakuovali po útoku,“ priblížil minister Kaliňák.

„Pokiaľ by sa situácia dramaticky zhoršovala a trval by konflikt dlhodobo, Izrael by sa v prvom rade musel starať o vlastnú bezpečnosť a potom o komerčné dodávky pre iné krajiny. Musíme zvážiť aj iné možnosti,“ uviedol generál vo výslužbe Pavel Macko.

Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka by finálne rozhodnutie o tom, od koho nakúpime systémy protivzdušnej obrany, malo byť známe o dva až tri týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko