Na hlavný obsah

Slovenské nebo už nestráži protivzdušná obrana. V hre je kúpa techniky z Izraela

Kaliňák kritizuje predchádzajúce vedenie, to sa však bráni.

Slovenské nebo už nestráži protivzdušná obrana. V hre je kúpa techniky z Izraela
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po systémoch Patriot slovenské nebo nechráni už ani taliansky systém protivzdušnej obrany. Spojenci ho stiahli z našej krajiny. Ministerstvo obrany medzitým stále hľadá systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohlo nakúpiť. Ich dodanie môže trvať roky.

Takmer 150 talianskych vojakov prišlo v rámci misie so svojou technikou na Slovensko ako náhrada za americké systémy Patriot. „Sú to misie, ktoré sú vo forme tzv. turnusov. Má zvyčajne šesť mesiacov až jeden rok. To sa po odchode patriotov udialo a prišli sem talianske systémy SAMP/T,“ vysvetlil vojenský analytik Vladimír Bednár.

Taliani po roku svoj obranný systém – ako už skôr avizovali – zo Slovenska stiahli. „Boli sme sa s nimi rozlúčiť. Budeme diskutovať s našimi ďalšími partnermi o posilnení našej protivzdušnej obrany,“ uviedol minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

Protivzdušnej ochrane sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Za to, že dnes naše územie nestráži systém S-300 a ani spojenecké systémy protivzdušnej obrany, Kaliňák kritizuje predošlú vládu. „Ubezpečenia bývalej vlády, že všetko je garantované a všetko je v poriadku, sa ukázali, ako v ostatných veciach, čistokrvným výmyslom a klamstvom,“ mieni minister.

„Náš cieľ bol, že tu podržíme Talianov alebo nájdeme iného spojenca za ten čas, kým prídu Izraelské systémy. Dva-tri roky. Ale teraz vidno, že polroka prešlo, Kaliňák nič nepodpísal,“ argumentuje exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati).

Ochrana z Izraela

Úradnícka vláda totiž sfinalizovala proces obstarávania vlastných systémov protivzdušnej obrany. Na základe analýz vybrala izraelský systém Barak-MX, no jeho dodanie a certifikácia bude trvať roky.

„Aj keby súčasná vláda dnes podpísala zmluvu, tak možno ešte ďalšie dve vlády nebudú disponovať touto spôsobilosťou,“ spresnil Bednár.

Minister obrany pôvodne hovoril o nákupe systémov zo Spojených štátov či Kórey. Svoje finálne rozhodnutie chce oznámiť čoskoro. Dnes však nevylučuje ani nákup Baraku z Izraela. „Dohodnime sa, že je tam veľká pravdepodobnosť,“ okomentoval.

Aj keď zo Slovenska odišiel posledný pozemný systém protivzdušnej obrany, naše nebo nie je úplne bez ochrany. Podporu zo vzduchu nám stíhačkami stále zabezpečujú Maďarsko, Česko a Poľsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko