Na hlavný obsah

MEDIAN SK pre RTVS: Prieskum zisťoval, koho volili voliči neúspešných kandidátov z prvého kola

Pri voličoch od 31 od 64 rokov ide o remízu.

MEDIAN SK pre RTVS: Prieskum zisťoval, koho volili voliči neúspešných kandidátov z prvého kola
Ilustračná snímka - prezidentský palác. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prezidentského kandidáta Ivana Korčoka podporujú predovšetkým mladí ľudia medzi 18. a 30. rokom života. Peter Pellegrini oslovil najmä voličov nad 65 rokov. Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS.

Korčokovi by podľa prieskumu odovzdalo svoj hlas 69 percent mladých voličov (18 až 30 rokov). V tejto vekovej kategórii by Pellegriniho podporilo 31 percent opýtaných. Vo vekovej kategórii od 31 do 64 rokov by išlo o tesnú remízu. Bolo by to 51 percent k 49 percentám v prospech Korčoka. Pri senioroch majú prevahu podporovatelia Pellegriniho (62 percent).

Voliči s vysokoškolským vzdelaním deklarujú väčšiu podporu Korčokovi (64 percent), takisto aj občania s maturitou. Z nich by podporilo Pellegriniho 46 percent, Korčoka 54 percent. Osoby so základným vzdelaním a bez maturity by podľa prieskumu väčšinou volili Pellegriniho (67 percent).

Ak by sme sa pozreli na podporu podľa pohlaví, MEDIAN SK zistil, že pri mužoch zrejme pôjde o remízu. V pomere 51 percent k 49 percentám má mierny náskok Pellegrini. Pri ženách ide o čosi väčší rozdiel, a to v prospech Korčoka (53 percent).

Prelivy voličov a nevoliči

Obaja kandidáti si v druhom kole podľa agentúry MEDIAN SK svojich voličov po väčšine udržali.

Voliči neúspešného kandidáta Štefana Harabina väčšinou volia Petra Pellegirniho (88 percent). V druhom kole z nich nevolí šesť percent. K Ivanovi Korčokovi sa priklonili tri percentá, nevedeli alebo nechceli odpovedať ďalšie tri percentá. Harabin oficiálne žiadneho z postupujúcich kandidátov nepodporil.

I keď Krisztián Forró podporil v druhom kole Pellegriniho, z jeho voličov ho volí 69 percent. Podporu Korčokovi deklarovalo 29 percent. Z jeho voličov podľa MEDIAN SK neprišli dve percentá.

Voliči Igora Matoviča z prvého kola väčšinou podporujú Korčoka (75 percent). Pellegriniho volí 10 percent, v druhom kole sa rozhodlo nehlasovať šesť percent. Deväť percent na otázku nechcelo alebo nevedelo odpovedať. Matovič vyjadril podporu v druhom kole Korčokovi.

Polovica podporovateľov Jána Kubiša volí Korčoka. Pellegrinimu by odovzdalo hlas 36 percent z jeho voličov. Ďalších 12 percent v druhom kole nevolí, dve percentá na otázku neodpovedalo. Ján Kubiš žiadneho kandidáta nepodporil, sám však potvrdil, že volí Pellegriniho.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko