Na hlavný obsah

Banská Bystrica chce zakázať hazard úplne. Mesto však narazilo na problém

Jedno kasíno obnovilo licenciu na nasledujúcich 5 rokov.

Banská Bystrica chce zakázať hazard úplne. Mesto však narazilo na problém
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banská Bystrica chce úplne zakázať hazard v meste. Ešte predtým ako zverejnila zámer však stihlo získať tamojšie kasíno obnovenie licencie na nasledujúcich päť rokov. Asociácia zábavy a hier podozrieva radnicu zo zvýhodnenia prevádzkovateľa, pričom hovorí o monopole pre kasíno.

Banskobystrická samospráva pred troma rokmi zakázala prevádzkovanie herní vo vzdialenosti menej ako pol kilometra od škôl a sociálnych zariadení. Viacerým končí licencia v auguste. Jedinému miestnemu kasínu v obchodnom dome sa však podarilo získať novú licenciu do roku 2028. Následne prišlo mesto s návrhom zakázať hazard úplne.

„Nebolo by to až také zvláštne, keby pred vydaním VZN mesto neposkytlo jednému konkrétnemu kasínu súhlasné stanovisko, že je vo verejnom záujme, aby sa mu predĺžila päťročná licencia na ďalších päť rokov. To znamená, že takýmto krokom by vytvorilo vyslovený monopol,“ uviedla hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Hlobenová.

„Vedenie mesta Banská Bystrica dlhodobo presadzuje zrušenie hazardu na území mesta bez akejkoľvek výnimky a v celom rozsahu. V záujme mesta absolútne nie je nejaký subjekt monopolizovať,“ vyhlásila hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

Zákazu hazardu v Banskej Bystrici sa v Správach RTVS z regiónov venoval Marek Pivoluska:

Aby sa prevádzkovatelia hazardných hier vyhli 500-metrovému zákazu herní od škôl či sociálnych zariadení, plánovali sa presťahovať do odľahlejších častí mesta.

„Bolo takých myslím osem žiadostí aj na kasína a päť žiadostí na nové herne. Riskujeme to, že bude porušený zákon o hospodárskej súťaži,“ povedal poslanec mesta Banská Bystrica Milan Lichý.

Úrad podľa mesta urobil chybu

Mesto tvrdí, že kasíno žiadalo o predĺženie licencie dva roky pred vypršaním tej starej a zamestnanec úradu zrejme urobil chybu.

„Poverený zamestnanec sa domnieval, že prevádzkovateľ Casina Respect žiada o vyjadrenie súhlasu a súladu k platnej licencii, rozhodne nie ako vyjadrenie, ktoré je podmienkou pre udelenie novej licencie,“ uviedla Marhefková.

„Vytvorili iba podnikateľské prostredie, ktoré nie je férové a preto všetci podnikatelia, ktorých sa to dotkne, zvažujú podanie na protimonopolný úrad,“ skonštatovala Hlobenová.

„Celý proces aktuálne preverujeme. Požiadali sme o vysvetlenie a zdokladovanie celého procesu Úrad pre reguláciu hazardných hier, na základe toho prijmeme opatrenia,“ dodala Marhefková.

Návrh nového nariadenia by mali prerokovať poslanci na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny