Na hlavný obsah

Mnohé mestá herniam nevydajú nové licencie. Regulátor upozorňuje, že to podporí nelegálny hazard

Obľuba hazardných hier u nás rastie.

Mnohé mestá herniam nevydajú nové licencie. Regulátor  upozorňuje, že to podporí nelegálny hazard
Ilustračná snímka kasína. Foto: RTVS

Ľudia na Slovensku vlani minuli na hazard 1,32 miliardy eur. Z toho 300 miliónov putovalo do štátneho rozpočtu.

Údaje predstavil Úrad pre reguláciu hazardných hier. Obľuba hazardu rastie napriek hrozbe závislostí a sociálnemu pádu. Mestá sa ho snažia vytláčať, ale stúpa zas riziko nelegálnych hier.

Aké riziká prináša zákaz hazardu? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Krížová:

V Bratislave bolo ku koncu roka 63 herní a šesť kasín. Postupne by mali zaniknúť. Generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardu tvrdí, že sa potom mnohí hráči presunú do online priestoru, niektorým to ale nemusí stačiť.

„O čom aj Úrad pre reguláciu hazardných hier musí hovoriť, sú riziká vzniku nelegálnych herní a vzniku nelegálneho hazardu, čo je potvrdené historickými skúsenosťami aj z okolitých krajín, že legálny hazard bude nahradený aktivitami možno aj z prostredia organizovaného zločinu,“ upozornil generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Martin Bohoš.

Nelegálny hazard bude mať vplyv na príjmy samospráv

Nelegálny hazard so sebou nesie podľa Martina Bohoša nielen krátenie daní, ale aj zamestnávanie ľudí bez pracovných povolení, nedodržiavanie práv hráčov, či vekového obmedzenia pre deti. Zároveň bude mať vplyv aj na príjmy miest a obcí.

„My pre tento rok rátame s úbytkom v rámci rozpočtu z tejto činnosti plus mínus 800-tisíc eur. S tým už mestský rozpočet počíta. Je to o nejakej filozofii a politike daného mesta a aj toho, že z čoho chce mať príjmy a či práve toto je činnosť, z ktorej by malo mesto profitovať,“ skonštatoval hovorca Hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Magistrát už v hlavnom meste hazard nechce. Prevádzkovateľom bratislavských herní, čo doposiaľ licenciu majú, vyprší ich platnosť koncom septembra a nové nedostanú. Spoločnosť, ktorá má kasína, môže podnikať do konca budúceho roka. Niektoré herne už zanikli.

„V mieste veľkej bývalej herne v Karlovej Vsi máme teraz pracovisko zubného lekára, miesto ďalšej herne budú potraviny, ktoré sú veľmi vytúžené a očakávané. A určite aj ďalšie miesta si nájdu svojich prevádzkovateľov,“ povedala starostka bratislavskej mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová (STANK).

Slováci hrajú najviac na internete, v internetových kasínach minuli takmer 400 miliónov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko