Na hlavný obsah

Milióny ľudí bez vody: Mexico City nestíha budovať vodovody a vodárne

Hrozí, že o chvíľu ostanú bez vody úplne.

Milióny ľudí bez vody: Mexico City nestíha budovať vodovody a vodárne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Piate najväčšie mesto na svete trápi nedostatok vody. Ohrozených je asi 5,5 milióna obyvateľov Mexico City. To je približne toľko ako na celom Slovensku. Hrozí, že o chvíľu ostanú bez vody úplne.

V Mexico City žije takmer 22 miliónov ľudí. Problémy s nedostatkom vody má asi štvrtina z nich. Môže za to predovšetkým to, že metropola sa za posledné roky príliš rozrástla a mesto nestíha budovať vodovody a vodárne. Niektoré rodiny preto musia po vodu cestovať a doma ňou napĺňajú nádrže.

“Na deťoch vidím, že majú strach. Hovoria, že tu nechcú žiť. Na čo sa majú ženiť alebo mať deti, keď aj tak budú len trpieť?” povedala obyvateľka mesta Reyna Espinal Gomezová.

Problému s nedostatkom vody v meste Mexiko sa venoval v Správach :24 redaktor RTVS Martin Cimerman:

Väčšinu pitnej vody má Mexiko zo studní. Sú však takmer prázdne, pretože málo prší. Mesto zásobuje aj neďaleké jazero. Hladina je na historickom minime. Úrady varujú, že sa blíži deň, keď zostanú bez vody milióny Mexičanov.

“Situácia je veľmi zlá. Vyzvali sme vládu, aby vyhlásila stav núdze. Mestá a obce by potom od nej dostali peniaze, za ktoré by mohli ľuďom dodávať vodu,” uviedol inžinier zodpovedný za zásobovanie vodou Antonio Gutierrez.

Na rade je teda vláda, tá však zatiaľ nerobí nič. “Zdá sa, že nechce priznať krízu, pretože sa bojí, že by ju to mohlo stáť hlasy vo voľbách,” pokračoval Gutierrez.

Niektorí obyvatelia si preto pomáhajú sami. Napríklad sadením stromov. “Stromy zadržiavajú vodu a chránia zem pred prehrievaním,“ dodala Gomezová. Problémy znásobuje aj klimatická zmena, ktorá do oblasti prináša horúčavy a menej zrážok.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet