Na hlavný obsah

Napätie medzi Iránom a Izraelom: Francúzsko a India odporúčajú necestovať na Blízky východ

Teherán by mohol na Tel Aviv zaútočiť v najbližších dňoch.

Napätie medzi Iránom a Izraelom: Francúzsko a India odporúčajú necestovať na Blízky východ
Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné. Foto: TASR/AP

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v piatok (12. 4.) odporučilo občanom krajiny, aby v najbližších dňoch rozhodne necestovali do Iránu, Libanonu, Izraela a na palestínske územia. S odvolaním sa na šéfa francúzskej diplomacie Stéphanea Séjourného o tom informuje agentúra AFP. Tiež India vyzvala svojich občanov, aby vzhľadom na situáciu v regióne necestovali do Iránu a Izraela.

Výstraha prichádza vo chvíli, keď Irán hrozí odvetným útokom na Izrael. Ten viní z útoku na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla. Izrael sa k útoku, medzi ktorého obeťami boli aj príslušníci iránskych revolučných gárd, vrátane dvoch generálov, oficiálne neprihlásil.

Séjourné vo vyhlásení zároveň vyzval na to, aby sa z Teheránu vrátili rodinní príslušníci francúzskych diplomatov.

Lufthansa predĺžila pozastavenie letov do Teheránu a späť

Na iránsku hrozbu odvety už reagovali viaceré ďalšie krajiny. Ruská diplomacia vo štvrtok (11. 4.) varovala svojich občanov pred cestami na Blízky východ, najmä do Izraela, Libanonu a na palestínske územia. Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v piatok podľa agentúry DPA predĺžila pozastavenie všetkých letov do Teheránu a späť do 18. apríla.

Americká ambasáda v Izraeli uviedla, že svojim zamestnancom „z opatrnosti“ zakázala cestovať mimo metropolitnej oblasti Tel Avivu, Jeruzalema a Beerševy.

Dvaja nemenovaní americkí činitelia stanici CBS News povedali, že k rozsiahlemu iránskemu útoku na Izrael by mohlo dôjsť už v piatok. Irán by podľa nich mohol na útok použiť viac ako 100 dronov a desiatky rakiet, pričom terčom by boli vojenské objekty vo vnútri Izraela.

Zdroje uviedli, že pre Izrael by bolo ťažké brániť sa útoku takéhoto rozsahu, ale pripustili možnosť, že by Teherán mohol vykonať menší úder. Iránsku odvetu však zdroje považujú za nevyhnutnú.

Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa napísal, že podľa hodnotenia amerických spravodajcov by Irán mohol zaútočiť na Izrael v najbližších 24 až 48 hodinách. Doteraz však podľa zdroja, ktorý má blízko k iránskemu vedeniu, nebolo urobené finálne rozhodnutie.

Varovali už aj Česi

Pred cestovaním do Iránu vystríha už aj české ministerstvo zahraničných vecí. Tých, ktorí sa v krajine nachádzajú, vyzvalo na jej opustenie. Píše portál Novinky.cz.

„Ministerstvo zahraničných vecí eviduje významný počet prípadov, keď boli občania členských štátov EÚ v krajine zadržaní, vyšetrovaní, prípadne aj trestne stíhaní na základe umelo vykonštruovaných podozrení či obvinení. Podľa hodnotenia ministerstva ostáva riziko ďalších podobných incidentov významné a vzťahuje sa aj na občanov ČR,“ upozornilo ministerstvo.

Ministerstvo ďalej odporúča vyhnúť sa miestam, kde sa zhromažďuje viac ľudí. Zároveň radí obmedziť zaznamenávanie si demonštrácií, príslušníkov bezpečnostných zborov a vládnych budov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet