Na hlavný obsah

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nemusel byť útok, tvrdia iracké zdroje

Výbuch údajne zasiahol vybavenie, zbrane a vozidlá.

V sobotu (20. 4.) ráno sa objavili informácie, že vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania. Informovala o tom agentúra AFP, odvolajúc sa dva bezpečnostné zdroje. Iracká tlačová agentúra INA neskôr informovala, že za nočnými výbuchmi na vojenskej základni nebola vojenská akcia.

Prvé zistenia podľa INA vylučujú, že by za incidentom bol útok. Ešte predtým uviedli iracké bezpečnostné služby, že počas výbuchu neboli vo vzduchu žiadne drony ani vojenské lietadlá. Bola zároveň vytvorená komisia na vyšetrenie príčin výbuchu a následného požiaru.

Podľa zdroja z ministerstva vnútra a nemenovaného vojenského predstaviteľa zasiahol výbuch základňu Calso, kde sídli bývalá polovojenská sieť Hašíd aš-Šabí, ktorá sa medzičasom stala súčasťou regulérnej irackej armády.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že pri útoku zahynul jeden človek a osem ďalších bolo zranených, zatiaľ čo vojenský zdroj uviedol, že zranení boli traja irackí vojaci.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil

Hašíd aš-Šabí vo svojom vyhlásení potvrdila, že útok spôsobil materiálne straty a zranenia, no počet zranených nespresnila. „Výbuch zasiahol vybavenie, zbrane a vozidlá,“ uviedol zdroj z ministerstva. K zodpovednosti za útok sa nikto bezprostredne neprihlásil.

„Boli to výbuchy v skladoch s vybavením,“ povedal vojenský predstaviteľ, ktorý vzhľadom na citlivosť témy hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Hašíd aš-Šabí, sieť prevažne šiitských ozbrojených skupín vytvorených na boj proti džihádistickej organizácii Islamský štát, je teraz súčasťou irackých bezpečnostných zložiek.        

Útok na proiránske polovojenské jednotky prišiel v čase stupňujúceho sa napätia v regióne v súvislosti s vojnou medzi Izraelom a Iránom podporovaným palestínskym militantným hnutím Hamas.

Iránska protivzdušná obrana bola v noci na piatok v pohotovosti, keď vo vzdušnom priestore zaznamenala niekoľko menších podozrivých objektov. Viaceré americké médiá s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády napísali, že išlo o izraelskú odvetu za víkendový dronový a raketový útok Iránu na Izrael. Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia.     

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet