Na hlavný obsah

Nemecká vláda schválila osobitné platobné karty pre utečencov. Namiesto peňazí by mohli dostávať vecné dávky

Zohľadniť sa majú individuálne potreby a situácia na mieste.

Nemecká vláda schválila osobitné platobné karty pre utečencov. Namiesto peňazí by mohli dostávať vecné dávky
Prostredníctvom platobných kariet by žiadatelia mohli dostávať vecné dávky namiesto peňažných. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda sa v piatok (5. 4.) dohodla na pravidlách, ktoré umožnia zaviesť systém osobitných platobných kariet pre utečencov. Informuje o tom agentúra DPA.

Prostredníctvom platobných kariet by žiadatelia mohli dostávať vecné dávky namiesto peňažných. Podľa vlády sú tiež vhodným prostriedkom, ktorý by zabránil napríklad platbám v hotovosti v prospech nelegálnych prevádzačov.

Návrh ďalej predpokladá, že orgány zodpovedajúce za poskytovanie dávok budú môcť samy rozhodnúť, koľko hotovosti si môžu držitelia kariet v určitom období vybrať. Zohľadniť sa pritom majú individuálne potreby a situácia na mieste.

Nariadenie tiež umožňuje orgánom zodpovedným za poskytovanie dávok, aby pri jeho uplatňovaní zohľadnili okolnosti, pre ktoré sa použitie platobnej karty v jednotlivých prípadoch javí ako nevhodné, uvádza sa ďalej v návrhu.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by mohol návrh zákona schváliť nemecký parlament, pričom menšia vládna strana Zelení požaduje, aby sa dopredu vyjasnili niektoré praktické otázky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet