Na hlavný obsah

P. Pellegrini sa už pripravuje na novú funkciu. Prezidentku Z. Čaputovú chce požiadať o stretnutie

V Grasalkovičovom paláci vystrieda prezidentku 15. júna.

P. Pellegrini sa už pripravuje na novú funkciu. Prezidentku Z. Čaputovú chce požiadať o stretnutie
Na snímke Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Peter Pellegrini sa už pripravuje na novú funkciu. Prezidentku Zuzanu Čaputovú plánuje požiadať o stretnutie. Dohodnúť sa ňou chce na tom, kedy môže do paláca poslať svoj tím, ktorý začne pripravovať prevzatie agendy.

Od polovice júna ho už čakajú iné povinnosti. Hlava štátu dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy, vymenúva a odvoláva členov vlády, vetuje zákony, udeľuje milosti a amnestie. To sú právomoci prezidenta, ktorý Slovenskú republiku zastupuje dovnútra aj navonok.

Zuzanu Čaputovú vystrieda 15. júna v Grasalkovičovom paláci Peter Pellegrini. Zvolený kandidát na prezidenta sa chce s dosluhujúcou hlavou štátu v najbližších dňoch stretnúť.

„Budem rád, ak ju budem môcť ísť pozdraviť. Možno sa dohodneme, akým spôsobom a kedy by sme mohli vyslaný tím do prezidentského paláca zaslať. S pani prezidentkou sa chcem stretnúť tak ľudsky, nie kvôli tomu, kedy preberiem palác,“ vyhlásil zvolený kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Do polovice júna zostávajú viac ako dva mesiace. Peter Pellegrini má dovtedy podľa právnika príležitosť pripraviť sa na prevzatie úradu.

„Môžu byť plánované zahraničné návštevy relatívne krátko po zložení sľubu a nástupe do funkcie Petra Pellegriniho, bude významný samit NATO už nasledujúci mesiac, kde takisto sa vyžaduje nejaká príprava. Prezident bude meniť členov súdnej rady krátko po nástupe,“ informoval právnik a odborník na ústavné právo Radoslav Prochádzka.

Príprave Petra Pelleginiho na novú funkciu sa v Správach RTVS venovali Jakub Horáček a Veronika Čokinová:

Reprezentatívny post hlavy štátu

Významnou kompetenciou prezidenta je podľa právnika možnosť vyzvať Ústavný súd, aby preskúmal ústavnosť dojednanej medzinárodnej zmluvy. Má právomoc nepodpísať zákony, môže ich vetovať. Okrem toho má právo udeliť individuálne milosti.

„Už počas konania o individuálnej milosti môže prezident nariadiť, aby sa prerušil výkon trestu odňatia slobody pre určitého odsúdeného alebo aby sa odložil. Hlava štátu takto postupovala v situáciách, keď bola právoplatne odsúdená matka s maloletým dieťaťom,“ uviedol ústavný právnik Vincent Bujňák.

Prezident zároveň vymenúva predsedu vlády a ministrov. „Pokiaľ by sa stalo, že by ľud vygeneroval taký parlament, z ktorého potom by mala vzísť vláda opačného razenia, opäť by sme mohli byť v situácii, už keď by nový prezident povedal, že k určitej personálnej nominácii má výhradu a nevymenuje vládu v tomto zložení,“ dodal Bujňák.

Post hlavy štátu je podľa politológa skôr reprezentatívny. „Hoci je formálne najvyšším veliteľom Ozbrojených síl, vieme, že paradoxne vláda a parlament dokonca aj výbor Národnej rady, majú o niečo viac kompetencií ako samotný prezident,“ pripomenul politológ Miroslav Řádek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko