Na hlavný obsah

Podľa Jaurovej je Etická komisia len premenovaná Programová rada. Machala sľubuje, že do vysielania zasahovať nebude

Podľa nej je Etická komisia len premenovaná Programová rada.

Podľa Jaurovej je Etická komisia len premenovaná Programová rada. Machala sľubuje, že do vysielania zasahovať nebude
Zľava Zora Jaurová a Lukáš Machala vo vysielaní RTVS. Foto: koláž RTVS

Etická komisia, o ktorej hovorí nový zákon o STVR má dohliadať a nemá žiadnym spôsobom zasahovať do vysielania a výroby programov, ale má kontrolovať ich verejnoprávny charakter,“ vyhlásil v relácii RTVS Komentáre dňa generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala.

Podľa podpredsedníčky podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej je však Etická komisia len premenovaná Programová rada z pôvodného návrhu, na ktorú sa vzniesla vlna kritiky.

„Predtým bola v zákone Programová rada, ktorú som nazval cenzorským orgánom. Toto obišli cez Etickú komisiu. Je to dôležitý orgán, s tým súhlasím. Všetky verejnoprávne vysielateľské organizácie v rámci Európskej vysielacej únie (EBU) ju majú, ale Etická komisia má dohliadať na to, ako je dodržiavané legislatívne konanie vnútri,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

„Upustili sme od Programovej rady preto, lebo sme nedostatočne vysvetlili kolegom v koalícii aj opozícii, čo táto rada mala robiť. Mala byť diváckou radou, ktorá mala kontrolovať kvalitu vysielania,“ tvrdí Machala.

“Keďže sme to nedostatočne vysvetlili, tak sme sa inšpirovali vysielaním iných verejnoprávnych vysielateľov,“ dodal.

„Nejde o žiadne ovládnutie. Etická komisia má dohliadať a nemá žiadnym spôsobom zasahovať do vysielania a výroby programov, ale má kontrolovať ich verejnoprávny charakter,“ vyhlásil Machala.

Základný problém zákona

Podľa Jaurovej samotný názov nestačí, dôležité je, čo ten orgán robí. „Etické komisie sú štandardom aj v inštitúciách aj v korporáciách. Zvyčajne sa zaoberajú dodržiavaním vnútorných predpisov,“ povedala.

„Nemá to však nič spoločné s tým, čo my tu pomenúvame názvom Etická komisia. Tu je to naozaj len premenovaný orgán, ktorý sme predtým mali ako Programovú radu, má trocha iné právomoci a inak sa konštituuje,“ povedala.

Podstatné podľa nej je, akým štatútom sa komisia riadi. „To sa v zákone nedozvieme, lebo ten štatút vypracúva Rada,“ priblížila.

„Základným problémom tohto zákona je to, že absolútne všetky právomoci pri riadení novej STVR koncentruje do rúk Rady, ktorá je v podstate úplne politicky navolená, lebo ju volí sčasti priamo ministerstvo a sčasti NR SR parlamentnou väčšinou,“ zdôraznila.

„Táto rada v sebe koncentruje v podstate všetky kontrolné a do veľkej miery aj výkonné právomoci,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko