Na hlavný obsah

Poplatky za parkovanie pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím v Nitre sa znížia, nie však na nulu

Vyššie poplatky mesto zaviedlo vlani na jeseň.

Poplatky za parkovanie pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím v Nitre sa znížia, nie však na nulu
Preukaz ZŤP v zaparkovanom aute. Foto: RTVS

Nitra znižuje poplatky za vyhradené parkovanie pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Mesto ich zaviedlo vlani na jeseň vo výške necelých 100 eur na rok.

Medzinárodný dohovor pritom hovorí, že žiadna nová legislatíva oproti tej predchádzajúcej nesmie ľuďom so zdravotným postihnutím priťažiť.

Daň za vyhradené parkovanie od minulej jesene v Nitre zaplatilo 19 ľudí so zdravotným postihnutím. Do rozpočtu mesta prispeli sumou vyše 1 700 eur. Po novom sa poplatky znížia.

„Po tom, čo komisia sociálnych vecí upozornila na to, že táto daň je neférová a navrhla jej zníženie približne o polovicu. Takisto sa menila skupina ľudí, ktorí dosiahnu na takéto vyhradené parkovacie miesto. Zväčšovala sa,“ priblížil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

„Je to ústretový krok od mestského zastupiteľstva. Zastávam skôr názor, že stále sa porušuje článok 28 medzinárodného dohovoru OSN. Podám sťažnosť na Ústavný súd SR,“ povedal onkologický pacient ZŤP a autor podnetu podaného na prokuratúru Július Petrík.

Vyhradenému parkovaniu pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím v Nitre sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Aj keď sa nepodarilo dosiahnuť stav, aký bol pred prijatím všeobecne záväzného nariadenia, teda bezplatné parkovanie, zníženie dane o polovicu vítame,“ uviedol Úrad komisára pre ľudí so zdravotným postihnutím vo svojom stanovisku.

„V podstate sme to ani vrátiť nemohli, pretože sme reagovali na správu hlavnej kontrolórky, ktorá nám vyčítala, že máme pomerne benevolentne nastavené vyhradené parkovanie pre občanov s nejakým zdravotným postihnutím,“ dodal Holúbek.

Zmeny riešili aj iné mestá

Zmeny v podmienkach pri parkovaní pre ľudí so zdravotným postihnutím vlani neriešila len Nitra, ale aj iné mestá, napríklad Košice, Bratislava či Trenčín.

Viaceré argumentujú tým, že sa podľa nich preukazy pre ZŤP zneužívajú. Úrady ich pritom vydávajú len na základe lekárskych posudkov.

„Možno sa to v minulosti stalo, že niekto zneužil preukaz. Avšak pýtam sa, prečo si to teda mestá nekontrolujú lepšie. Našim pacientom a ZŤP robí najmenší problém preukázať, že majú oprávnenie,“ priblížila spoluzakladateľka OZ Nie rakovine Jana Španková.

Na Slovensku má parkovací preukaz ZŤP vyše 120-tisíc ľudí, takmer štyritisíc v okrese Nitra. V samotnom meste pritom vyhradené parkovanie využíva len asi 270 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny