Na hlavný obsah

Sídliská trápia odstavené autá, zaberajú parkovacie miesta, ktorých je málo. RTVS zisťovala, ako vedia zakročiť

Miesta zaberajú aj autá bez platnej EK či STK.

Sídliská trápia odstavené autá, zaberajú parkovacie miesta, ktorých je málo. RTVS zisťovala, ako vedia zakročiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viaceré mestá na Slovensku bojujú s problémom dlhodobo odstavených áut na sídliskách. Stoja bez pohnutia aj niekoľko mesiacov a zaberajú parkovacie miesta, ktorých je nedostatok. Dlhodobo odstavené autá predstavujú problém mnohých miest na Slovensku. Môžu to byť buď nepojazdné vraky, alebo autá bez platnej technickej a emisnej kontroly.

„Veľmi závisí od toho, či vozidlo predstavuje prekážku v cestnej premávke a potom od toho, či má tabuľku s evidenčným číslom a je stotožniteľná s vlastníkom. Ďalej či VIN číslo je stotožniteľné s vlastníkom. Na základe týchto vecí sú rôzne scenáre, ako postupovať,“ vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Za nedostatok parkovacích miest na sídliskách môžu aj odstavené autá. Ako mestá môžu zakročiť v reportáži v Správach RTVS z regiónov zisťoval redaktor Lukáš Urbašík:

Ak vie mestská polícia nájsť vlastníka, môže ho vyzvať, aby do 60 dní takéto auto odstránil. V prípade, že majiteľ vozidla na výzvu nereaguje, môže problémové auto odtiahnuť. V Brezne aj vo Zvolene sa takýmto spôsobom podarilo v posledných týždňoch vyriešiť desiatky prípadov.

„Tieto vozidlá zazmluvnená spoločnosť uskladní, stráži. Je tam nejaká doba, po ktorú si to, samozrejme, môže vlastník vyzdvihnúť. Ale zazmluvnená spoločnosť vystavuje už aj účty,“ priblížil primátor Brezna Tomáš Abel.

„A proces sa opakuje. Oznámi sa na okresný úrad, že mesto Zvolen odtiahlo dlhodobo odstavené vozidlo a tam už okresný úrad rieši vec ďalej tým, že nakoniec rozhodne o tom, či vozidlo prepadne v prospech štátu,“ pokračoval inšpektor mestskej polície Zvolen Peter Husárik.

Banská Bystrica má vlastný nástroj

V Banskej Bystrici každému majiteľovi dlhodobo odstaveného vozidla vyrubia vysokú daň za užívanie verejného priestranstva.

„Táto vysoká daň alebo akýsi nátlak úhrady poplatku je dostatočnou motiváciou, aby si vlastne majitelia tieto vozidlá odstraňovali. Mestskej polícii sa podarilo odstrániť približne 570 takýchto vozidiel z verejných priestranstiev,“ informovala hovorkyňa Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

Každé dlhodobo odstavené auto môže nahlásiť ktokoľvek. Kontaktovaním mestskej polície alebo na portáli Odkaz pre starostu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko