Na hlavný obsah

Prezidentské voľby na Slovensku: Čo prináša moratórium?

Kandidáti na prezidenta nemôžu viesť volebnú kampaň.

Prezidentské voľby na Slovensku: Čo prináša moratórium?
Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 6. apríla. Foto: TASR/Ján Krošlák

Volebná kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb na Slovensku sa o polnoci zo stredy (3. 4.) na štvrtok (4. 4.) skončila, plynie moratórium. Počas neho nemôžu kandidáti na prezidenta viesť volebnú kampaň.

Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a volebných ankiet. Moratórium trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb. Druhé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 6. apríla.

„Kandidáti nesmú nakladať s nepoužitými finančnými prostriedkami na osobitnom transparentnom účte. Neuhradené faktúry za volebnú kampaň však môžu uhradiť z tohto účtu aj počas moratória,“ uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Počas moratória sa nesmú zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve. RTVS a vysielatelia s licenciou majú počas moratória zakázané vysielanie politickej propagácie.

Kandidát na prezidenta mohol na svoju volebnú kampaň minúť maximálne 500-tisíc eur spolu pre obidve kolá volieb.

Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác v sobotu zabojujú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Volebné miestnosti otvoria o 7.00 h a zatvoria o 22.00 h.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko