Na hlavný obsah

Problém s prvákmi: Zápisy na základné školy sa začali, pre všetky deti však miesto nie je

Slovenské základné školy majú obmedzené kapacity.

Problém s prvákmi: Zápisy na základné školy sa začali, pre všetky deti však miesto nie je
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na základných školách robia postupne zápis prvákov. Školy avizujú problém, nemajú dostatok miest a na budovanie nových im chýbajú peniaze.

Základná škola Ostredková v Bratislave nedávno otvorila novú budovu, no už teraz vedia, že nebudú môcť prijať všetky deti. „V minulom roku sme mali temer 200 detí a záujemcov o zápis do prvého ročníka. Prijať sme mohli len 100. V tomto školskom roku opäť očakávame vysoký záujem,“ informovala riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

Samosprávy hovoria, že problémové býva najmä prvé kolo zápisu. Ak dieťa neprijme vybraná škola, musí ho prijať tá, do ktorej podľa bydliska spadá.

Aké problémy sa spájajú so zápisom prvákov na základné školy zisťovala v Správach RTVS redaktorka Andrea Škutová:

„V Ružinove v prvom kole po zápise musíme odmietnuť okolo 100 – 150 detí, ale vieme, že miesta sa neskôr uvoľnia, pretože kopa iných detí, ktoré sú prijaté do školy, potom ide na rôzne súkromné, cirkevné alebo štátne základné školy,“ povedal starosta Ružinova Matej Chren.

Do prázdnin v neistote

„Potom tým pádom v druhom kole až rodičia dostanú potvrdenie. Do prázdnin tak žijú v neistote,“ dodal. V nasledujúcom školskom roku sa do škôl chystá viac ako 65-tisíc detí.
Školy hovoria, že by ich radšej prijímali menej. Prišli by však o peniaze.

„Je lepšie, keď je nižší počet žiakov v triede, ako školský vzdelávací program predpisuje. A ani triedy, ako učebne nie sú na to nastavené, aby tam bol maximálny počet. Z druhého hľadiska je výhodnejší vyšší počet žiakov v škole, nakoľko sme financovaní z normatívu z ministerstva školstva a je to o peniazoch,“ ozrejmila riaditeľka ZŠ M. Rázusovej-Martákovej Vlasta Kovačicová.

Ministerstvo školstva plánuje kapacity základných škôl riešiť. Spustí nové výzvy aj na rekonštrukcie budov. „Momentálne práve v spolupráci s MIRRI sa pripravuje nová výzva zhruba na sumu 225 miliónov,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

„Zároveň rokujeme o tom, že časť rezerv peňazí, ktoré sú ešte v pláne obnovy, by sme uvoľnili práve na dobudovanie základných škôl,“ dodal. Zápisy na základné školy potrvajú do konca apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko