Na hlavný obsah

Robert Fico a Jozef Ráž predstavili novinky týkajúce sa dopravy. Dotknú sa samospráv či taxikárov

Podľa R. Fica rieši rezort projekty podľa priorít.

Robert Fico a Jozef Ráž predstavili novinky týkajúce sa dopravy. Dotknú sa samospráv či taxikárov
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) a minister dopravy SR Jozef Ráž ml. (nominant SMER-SD). Foto: TASR/Pavol Zachar

Slovensko potrebuje viac zdrojov na výstavbu ciest, niektoré diaľničné úseky v mestách už nebudú spoplatnené a taxíky by mali mať len slovenské poznávacie značky. Aj o tom informovali premiér Robert Fico a minister dopravy Jozef Ráž počas kontrolného dňa tohto rezortu.

Ministerstvo dopravy podľa premiéra Roberta Fica rieši projekty podľa priorít. Konštatoval to počas kontrolného dňa v tomto rezorte pod križovatkou D1 D4. Túto investíciu zároveň ocenil, pretože značne odľahčí premávku v Bratislave.

Oznámil aj novinky – vláda chce meniť cestný zákon, a to na úkor kompetencií samospráv. Premiér uviedol ako príklad situáciu v hlavnom meste, kde radnica na frekventovanom úseku v centre mesta zrušila po jednom z jazdných pruhov a zriadila tam cyklopruhy, s čím mnohí nesúhlasia.

„Ak samospráva urobí rozhodnutia, pokiaľ ide o dopravu v meste, ktoré komplikujú život všetkým. To, čo predviedol pán Valo v Bratislave, komplikuje život všetkým. Bude v ustanoveniach v cestnom zákone, ktoré umožní štátu, aby zasiahol do tejto kompetencie samosprávy,“ uviedol Robert Fico.

Robert Fico však nepovedal, kto bude posudzovať spornosť podobných rozhodnutí a podľa akých kritérií. Je iba veľmi málo pravdepodobné, že s čímkoľvek budú alebo nebudú súhlasiť úplne všetci.

Prejazd po obchvate zadarmo

Ďalšou novinkou je, že vodiči, ktorí si kupujú diaľničnú známku len kvôli prejazdu po mestskom obchvate, pravdepodobne od jesene tak už nebudú musieť robiť. V mestách, ktoré majú aspoň dva diaľničné zjazdy, bude podľa ministra dopravy Jozefa Ráža (Smer-SD) zadarmo.

„Keď im ten obchvat dáme zadarmo, tak ich bude motivovať, aby z mesta išli po obchvate a budú tam rýchlejšie. Príde nám to ako niečo, čo umožní v mestách ekologickejší život a odsmeruje to dopravu na diaľničné obchvaty, ktoré už sú aj tak vybudované,“ priblížil Ráž.

Premiér priznal, že tento, ale aj iné projekty predstaví investorom na júnovej ceste v Číne. Hovoril aj o výstavbe druhej železničnej koľaje na trati Bratislava – Komárno, ale tiež pravidelnej leteckej linke medzi dvoma našimi najväčšími mestami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko