Na hlavný obsah

Ruské jednotky sa sťahujú z Náhorného Karabachu, potvrdil Kremeľ

Rusko vyslalo do Karabachu vojakov, ktorí mali zabrániť ďalším bojom, v roku 2020.

Ruské jednotky sa sťahujú z Náhorného Karabachu, potvrdil Kremeľ
Na snímke ruské jednotky v Náhornom Karabachu. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky sa začali sťahovať z oblasti Náhorného Karabachu, potvrdil v stredu (17. 4.) hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Podľa ruskej agentúry TASS reagoval na otázky novinárov ohľadom utorkových informácií azerbajdžanských médií o sťahovaní Rusov z regiónu, nad ktorým Baku vlani v septembri po bleskovej vojenskej ofenzíve prevzalo kontrolu.

Väčšina tamojších etnických Arménov utiekla. Rusko vyslalo do Karabachu vojakov, ktorí mali zabrániť ďalším bojom, v roku 2020.

Azerbajdžanská agentúra APA v utorok večer napísala, že začal proces sťahovania ruského mierového kontingentu z Karabachu a prví vojaci spoločne s vojenskou technikou opustili územie kláštora v okrese Kelbadžar.

„Áno, je to naozaj tak,“ povedal dnes hovorca Kremľa Peskov novinárom na otázku, či sa Rusi naozaj z regiónu sťahujú.

V posledných troch desaťročiach zviedli o región dve vojny

Azerbajdžan a Arménsko zviedli v posledných troch desaťročiach dve vojny o Náhorný Karabach, čo je región medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, v ktorom ale historicky žilo väčšinovo arménske obyvateľstvo.

Boje v 90. rokoch si vyžiadali asi 30-tisíc mŕtvych a skončili sa víťazstvom Arménov. V roku 2020 si boje vyžiadali asi 6 500 obetí, Azerbajdžan množstvo území dobyl.

Vtedajšie boje ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom a do regiónu zamierili ruskí vojaci v úlohe mierových síl. Po bleskovej vojenskej ofenzíve z vlaňajšieho septembra potom Baku prevzalo nad Karabachom plnú kontrolu a väčšina z asi 120-tisíc etnických Arménov z regiónu utiekla v strachu z azerbajdžanských represií.

Arménsko počas azerbajdžanskej ofenzívy v Karabachu nezasiahlo. Jerevan zároveň vinil Rusko a jeho mierové jednotky, že nedokázali Azerbajdžan zastaviť. Rusko argumentovalo tým, že jeho jednotky na zásah nemali mandát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet