Na hlavný obsah

Ministerka Z. Dolinková čelí kritike z vlastných radov. Zvýhodniť mala nemocnicu patriacu Pente

Dolinková obvinenia odmieta.

Ministerka Z. Dolinková čelí kritike z vlastných radov. Zvýhodniť mala nemocnicu patriacu Pente
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR/Ján Krošlák

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) opäť čelí kritike. Nemocnicu v Spišskej Novej Vsi umožnila dokončiť o dva roky neskôr ako pôvodne. Urobila tak napriek nesúhlasu ministerských právnikov aj vicepremiéra pre plán obnovy Petra Kmeca (Hlas-SD). Podľa niektorých opozičných strán tým ohrozuje 212 miliónov eur.

Spišskonovoveská nemocnica patriaca finančnej skupine Penta môže z plánu obnovy čerpať 39,5 milióna eur. Zrekonštruovať má existujúci monoblok a postaviť nový trojpodlažný pavilón. Do júna 2026 by to však podľa hovorcu Penta Hospitals nestihla. Žiadna stavebná firma by sa podľa ich prieskumu do verejného obstarávania neprihlásila.

„Na základe toho sme požiadali ministerstvo zdravotníctva o dvojročný odklad na plnú dostavbu. Ak by tejto požiadavke ministerstvo zdravotníctva nevyhovelo, museli by sme z tohto projektu vycúvať, a tým pádom by sa táto investícia na Spiši nikdy nerealizovala,“ uviedol hovorca Penta Hospitals Tomáš Kráľ.

Ministerka zdravotníctva nemocnici v Spišskej Novej Vsi vyhovela. S Pentou podpísala dodatok k zmluve o čerpaní peňazí z plánu obnovy. Nemocnicu môže dokončiť do roku 2028. O jej výstavbu po predĺžení termínu teraz súťažia štyri stavebné firmy.

Rozhodnutiu ministerky zdravotníctva sa v venovala redaktorka Veronika Čokinová:

Kritika opozície

„Považujem to ako jasné zvýhodnenie Penty a zároveň hovorím, že nejde o prvé zvýhodnenie Penty u ministerky Dolinkovej. Takýmto zvýhodňovaním ohrozuje peniaze z plánu obnovy,“ myslí si podpredseda zdravotníckeho výboru NR SR Oskar Dvořák (PS).

„Čo na to teraz majú povedať ostatné nemocnice, ktoré majú odovzdať svoje hotové lôžka do júna 2026. Teraz aj oni si majú vyžiadať od ministerstva, že aj my chceme takú výnimku, akú mala Penta?“ myslí si exminister zdravotníctva Marek Krajčí (Slovensko, Kresťanská únia, Za ľudí).

„Ja si nemyslím, že ona (Dolinková) fandí alebo nadŕža Pente. Ja si myslím, že ona sa snaží dopraviť do regiónov nemocnice, pretože ľudom je úplne jedno, komu nemocnica patrí,“ obhajovala ministerku podpredsedníčka SaS Jana Bittó Cigániková.

„Vidíme dva druhy problémov. Jeden je diskriminácia voči ostatným nemocniciam a druhý, ako sa k danej problematike zachová Európska komisia,“ uviedol predseda KDH Milan Majerský.

Kritika z vlastných radov

Šéfka zdravotníckeho rezortu popiera, že by zvýhodnila spišskonovoveskú nemocnicu „Podmienky pre čerpanie prostriedkov sa zmenili ako pre súkromné, tak aj štátne nemocnice,“ vysvetlila Dolinková.

S rozhodnutím ministerky zdravotníctva dostavať nemocnicu v Spišskej Novej Vsi v neskoršom termíne však nesúhlasí ani vicepremiér Kmec. Hovorí, že nie je v súlade s pôvodnou výzvou.

„Ak by sme dali súhlasné stanovisko jednej nemocnici, tak by sme museli potom dávať súhlasné stanovisko aj ďalším nemocniciam. To by znamenalo zvrátenie výzvy. Nanovo by sme museli vyhlasovať výzvu, čo by zase príslušne časovo zdržalo realizáciu týchto projektov,“ kritizoval Kmec.

Peter Kmec si chce s ministerkou vyjasniť okolnosti, ktoré viedli k posunu termínu ukončenia projektu. Dodáva, že 212 miliónov z plánu obnovy na rekonštrukciu všetkých siedmich nemocníc ohrozených nie je.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko