Na hlavný obsah

Súd v USA poslal do väzenia rodičov mladíka, ktorý zastrelil štyroch spolužiakov

Uznanie zodpovednosti rodičov a ich odsúdenie je výnimočné.

Súd v USA poslal do väzenia rodičov mladíka, ktorý zastrelil štyroch spolužiakov
James Crumbley po vynesení rozsudku. Foto: TASR/AP

Súd v americkom Michigane v utorok (9. 4.) poslal na 10 až 15 rokov do väzenia oboch rodičov mladíka, ktorý v roku 2021 zastrelil štyroch spolužiakov. Uznanie zodpovednosti rodičov a ich odsúdenie je podľa agentúry Reuters v takýchto prípadoch výnimočné. Podľa agentúry AP je to dokonca prvý takýto prípad po masovej streľbe v škole.

Vtedy pätnásťročný Ethan Crumbley 30. novembra 2021 na strednej škole v meste Oxford neďaleko Detroitu zastrelil štyroch svojich spolužiakov a niekoľko ďalších zranil.

Vyšetrovatelia po čine zatkli aj jeho rodičov Jamesa a Jennifer Crumbleyovcov a neskôr ich obvinili zo štvornásobného neúmyselného zabitia, pretože nepodnikli kroky, ktoré by krvavému činu zabránili.

Ukázalo sa totiž, že poloautomatickú pištoľ použitú pri útoku kúpil James Crumbley krátko pred činom za prítomnosti svojho syna. Zbraň, ktorá mala byť vianočným darčekom práve pre Ethana, navyše ležala v nezamknutom šuplíku v spálni rodičov. Synovi bola podľa všetkého voľne dostupná.

Rodičia ignorovali varovné znamenia

Crumbleyovi tiež ignorovali varovné znamenie, a to aj v deň streľby. Ethanova matka podľa vyšetrovateľov nereagovala na upozornenie školy, keď si jej syn pri vyučovaní vyhľadával na internete cez mobilný telefón náboje. „Nie som na teba naštvaná. Musíš sa naučiť robiť to tak, aby ťa nenachytali,“ napísala svojmu synovi.

Ethanovi rodičia tiež nezasiahli, keď boli v deň streľby predvolaní do školy, lebo sa na lavici ich syna našiel kúsok papiera s obrázkom pištole a slovami „tie myšlienky neodchádzajú, pomôžte mi“. Na papieri bola aj kresba postreleného človeka. Crumbleyovi svojho syna odmietli odviesť zo školy, neprehľadali mu ani batoh. O niečo neskôr ich syn začal paľbu.

„Nielen váš syn zabil moju dcéru, ale aj vy obaja,“ povedala v utorok na súde s plačom Nicole Beausoleilová, matka 17-ročnej Madisyn Baldwinovej, ktorá bola jednou z obetí.

Štyridsaťšesťročná Jennifer Crumbleyová pred vyrieknutím rozsudku vyjadrila „najhlbšiu ľútosť“. Nemala vraj tušenie, že by jej syn bol schopný zabíjať. „Budem vo svojom vlastnom vnútornom väzení po zvyšok života,“ podotkla.

Experti a ľudia, ktorí presadzujú prísnejšie zákony týkajúce sa držania zbraní, veria, že by tento proces mohol byť dôležitým krokom k tomu, aby rodičia vlastniaci zbrane niesli väčšiu zodpovednosť za násilie spáchané ich deťmi.

Štúdie amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti ukázali, že približne 75 percent všetkých strelcov v školách získalo zbraň doma.

Ethan Crumbley bol za svoj čin odsúdený vlani v decembri na doživotie bez možnosti predčasného prepustenia.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet