Na hlavný obsah

Ukrajine hrozí, že ruská armáda prenikne cez jej frontové línie, píše Politico

Ukrajinskí predstavitelia kritizujú dodávky zbraní zo Západu.

Ukrajine hrozí, že ruská armáda prenikne cez jej frontové línie, píše Politico
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine hrozí zrútenie frontovej línie prakticky kdekoľvek, kde sa ruskí generáli rozhodnú zaútočiť. Vyhliadky sú z ukrajinského pohľadu neradostné, napísal list Politico, ktorý sa odvoláva na nemenovaných vysokopostavených ukrajinských armádnych predstaviteľov.

Zásadnému ukrajinskému nezdaru na bojisku by podľa nich nemuselo predísť ani schválenie ďalšieho balíka americkej pomoci vo výške 60 miliárd amerických dolárov (zhruba 56 mld. eur), na ktorý Ukrajina napäto čaká už niekoľko mesiacov.

Rusom sa pravdepodobne podarí „preniknúť cez frontovú líniu a na niektorých miestach spôsobiť jej zrútenie,“ citoval list svoje zdroje. Predpovedať, na akom mieste frontu, idúcemu od Sum a Charkova na severe až k Odese na juhu, sa Rusi pokúsia o prelom, sa ale podľa neho zatiaľ nedá.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno varoval, že Ukrajinci budú musieť pomaly ustupovať a že do ruských rúk by mohli padnúť aj veľké ukrajinské mestá, ak americký Kongres v skorej dobe neschváli očakávaný balík pomoci.

Americká pomoc nemusí stačiť

Ale ani americká pomoc by nemusela stačiť, domnievajú sa ukrajinskí vojenskí predstavitelia. „Nie je nič, čo by mohlo v súčasnosti Ukrajine pomôcť, pretože neexistujú žiadne zásadné technológie, ktoré by dokázali kompenzovať veľké masy vojakov, ktoré na nás Rusko pravdepodobne vrhne. Takéto technológie nemáme a ani Západ ich nemá v dostatočnom množstve,“ povedal denníku Politico jeden z jeho zdrojov z ukrajinskej armády.

Neradostné vyhliadky podľa tohto zdroja môžu zvrátiť jedine odhodlanie a odolnosť Ukrajincov alebo chyby, ktorých sa dopustí Rusko, ako v prípadoch, keď pri útokoch zbytočne prichádzalo o veľké množstvo vojakov a techniky.

Neskoré a nedostatočné dodávky zbraní

Dodávky zbraní zo Západu prichádzajú podľa ukrajinských predstaviteľov neskoro a v nedostatočnom množstve. Jeden zo zdrojov listu v tejto súvislosti pripomenul, že bývalý hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj už skôr poukazoval na skutočnosť, že aj zbraňové systémy považované za prelomové po čase strácajú efektivitu.

Ruské sily sa im vedia rýchlo prispôsobiť. „Používali sme napríklad úspešne riadené strely Storm Shadow/SCALP, ale len krátko. Rusi sa stále učia. Nedávajú nám druhú šancu,“ uviedol zdroj listu.

„Často dostávame zbraňové systémy vo chvíli, keď už nie sú relevantné,“ oznámil iný vysokopostavený armádny činiteľ. Povedal, že príkladom sú americké stíhačky F-16. Ukrajinskí piloti v súčasnosti prechádzajú výcvikom v ovládaní týchto strojov.

Očakáva sa, že ukrajinské sily budú môcť tieto stíhačky nasadiť v lete, podotýka Politico. „Každá zbraň má svoj čas. F-16 boli potrebné v roku 2023, pre rok 2024 nebudú to pravé,“ uviedol ukrajinský činiteľ.

Ukrajinskí predstavitelia sa zhodujú, že Ukrajina teraz potrebuje skôr drony a základné prostriedky, ako je munícia. Odhadujú, že Ukrajina by teraz potrebovala štyri milióny delostreleckých granátov a dva milióny dronov. Niekoľko spojencov pod vedením Česka sa Ukrajine v blízkej dobe chystá poskytnúť asi 1,5 milióna delostreleckých granátov, pripomenul list.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet