Na hlavný obsah

Doteraz sme vo všetkých eurovoľbách skončili na poslednom mieste. Vedúci Kancelárie EP na Slovensku dúfa, že sa to zmení

Slovensko je dlhodobo na chvoste vo volebnej účasti v európskych voľbách.

Doteraz sme vo všetkých eurovoľbách skončili na poslednom mieste. Vedúci Kancelárie EP na Slovensku dúfa, že sa to zmení
Vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Róbert Sermek. Foto: RTVS

Po prezidentských čakajú Slovensko aj voľby do Európskeho parlamentu. Spájajú sa s nimi aj sprievodné informačné aktivity v mestách a regiónoch.

Informačné aktivity k európskym voľbám pripravuje aj Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. O blížiacich sa eurovoľbách sa redaktor RTVS Alexander Ernest rozprával s vedúcim tejto kancelárie Róbertom Sermekom.

„Vysvetľujeme ľuďom, prečo je dôležité voliť, prečo nie je dobrý nápad ostať doma. Komunikujeme aj dátum volieb, aby si ľudia zapamätali, že voľby sú v sobotu 8. júna,“ povedal Sermek.

Zdôraznil, že ľuďom nemôžu hovoriť, koho majú voliť, len prečo majú voliť a kedy. Kancelária robí aktivity nielen v Bratislave, ale aj v regiónoch Slovenska. Podujatia sa budú konať napríklad aj v Banskej Bystrici, Žiline či Košiciach.

Organizujú podujatia

Sermek spomenul podujatie ku Dňu Európy, ktoré bude 7. mája v Košiciach alebo podujatia na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. „Koncom apríla bude veľká europárty. Veľa z týchto aktivít organizujú samotní študenti,“ dodal.

Slovensko je dlhodobo na chvoste Európy vo volebnej účasti v európskych voľbách. V roku 2014 sa ich zúčastnilo približne 13 percent, v roku 2019 takmer 23 percent. „Dúfam, že tie čísla budú teraz vyššie a najmä, že už nebudeme najhorší v celej EÚ. Doteraz sme vo všetkých voľbách skončili na poslednom mieste,“ skonštatoval Sermek.

Podľa neho si ľudia stále neuvedomujú, že sú súčasťou Európskej únie. „Oslávime 20. výročie členstva Slovenska v EÚ. Ľudia by mali rozumieť, že európsky parlament je aj slovenský parlament. Zákony, ktoré tam europoslanci prijímajú majú priamy vplyv na ich každodenný život. To sa snažíme našimi aktivitami ľuďom vysvetľovať. Aby nebrali EP ako niečo vzdialené, ale aby si ho osvojili a považovali ho za svoj vlastný parlament,“ uzavrel.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko