Na hlavný obsah

Vysielač Suchá Hora obnovia: Ovplyvní to kvalitu vysielania, RTVS radí poslucháčom preladiť si

Ide o druhú najvyššiu stavbu na Slovensku.

Vysielač Suchá Hora obnovia: Ovplyvní to kvalitu vysielania, RTVS radí poslucháčom preladiť si
Vysielač Suchá Hora. Foto: RTVS

Vysielač Suchá Hora pri Kremnici obnovia. V jeho okolí to ovplyvní kvalitu príjmu vysielania Slovenského rozhlasu. RTVS poslucháčom odporúča preladiť si – podľa pokynov z našich rádií a webovej stránky.

Vysielač Suchá Hora medzi Kremnicou a Banskou Bystricou potrebuje rekonštrukciu. Tá má zabezpečiť kvalitné a spoľahlivé vysielanie. Tristo metrov vysoký vysielač bude fungovať v obmedzenej prevádzke.

„Počas týchto prác bude v trojmesačných turnusoch v časoch od 8:00-18:00 dochádzať k znižovaniu výkonu vysielača. Prvý turnus nám začína už 29. 4. a toto znižovanie sa dotkne poslucháčov v okrajových oblastiach dosahu vysielača,“ priblížil riaditeľ sekcie techniky RTVS Roman Skřivánek.

Obnove vysielača Suchá Hora sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

„V Towercome sme zahájili rozsiahle rekonštrukčné práce – výmenu kotevných lán na vysielači Kremnica Suchá Hora. Nové kotevné laná majú celkovú dĺžku až päť kilometrov a hmotnosť 60 ton,“ uviedol Marek Marcinov zo spoločnosti Towercom.

Pre týchto poslucháčov RTVS pripravila pomoc, ako si v takom prípade poradiť. Tieto informácie sú a budú dostupné vo vysielaní Slovenského rozhlasu a v ďalších rádiách RTVS a na webovej stránke rtvs.org v sekcii ako naladiť rádiá.

História vysielača

Vysielač Suchá Hora začali stavať v 50. rokoch minulého storočia. Je to druhá najvyššia stavba na Slovensku a má svoju dvojičku –o šesť metrov vyšší vysielač Dubník, v katastri obce Zlatá baňa na východe Slovenska.

„Kreslil som rúru. To je stožiar ktorý ma 288 a pol metra a 12 a pol metra bol anténny nadstavec. Dostali sme už hotovú objednávku, že takýto stožiar chcú. V Ostrave to nechcel nikto zobrať, ja som vždy šiel do všetkého hlavou,“ spomína konštruktér a projektant vysielača Suchá Hora Július Sokolík.

Montovanie 300-metrového stožiara bolo zložité. Napríklad na začiatku prác robotníci a konštruktéri zistili, že na prístupovej ceste, ktorá viedla od mesta Kremnica, je tunel. Ten bol na prevoz materiálu primalý. No aj v tom čase si so všetkým pracovníci poradili.

„Oni to montovali síce zvnútra, ale zvonku mali posuvnú plošinu, aby sa montážne zvary dali robiť naraz,“ opisuje Sokolík.

Vysielač zaradili do prevádzky v roku 1960 a slúži na prenos analógového rádiového signálu dodnes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko