Na hlavný obsah

Zubári hlásia nápor na ambulancie: Dostať termín do konca apríla je takmer nemožné

Od mája sa rušia zubné benefity pre poistencov.

Zubári hlásia nápor na ambulancie: Dostať termín do konca apríla je takmer nemožné
Ilustračná snímka vyšetrenia u zubára. Foto: RTVS

Zubári na celom Slovensku hlásia nápor na ambulancie. Pacienti chcú získať termín na ošetrenie do konca tohto mesiaca.

Iba do konca 30. apríla totiž platí pre poistencov, ktorí absolvovali preventívne prehliadky, zľava na jednotlivé úkony. Rodiny pri takýchto benefitoch mohli ušetriť stovky eur.

Telefón zvonil takmer bez prestávky v každej ambulancii stomatológa, ktorú sme navštívili. Termín u zubára si len tak-tak dohodol pán Kancko z okresu Poltár.

„Mal ešte miesto na pondelok, že môžem prísť, spraví mi hygienu, kazy aj prehliadky,“ priblížil obyvateľ obce Málinec Martin Kancko. Rušenie zvýhodnení pre ľudí považuje za „veľkú škodu“.

Aký nápor na zubárske kreslá spôsobilo avizované rušenie zubných benefitov, zisťovali pre Správy RTVS z regiónov redaktori Radovan Kondrlík, Ondrej Behún a Dominika Kusá:

Predĺžili ordinačný čas

V jednej z trenčianskych zubných ambulancií reagujú na nápor pacientov tak, že predĺžili pracovný čas.

„Veľmi veľa ľudí volá. Snažíme sa predĺžiť pracovnú dobu, bežne máme osemhodinový pracovný čas, do konca mesiaca máme dvanásťhodinový pracovný čas, aby sme im pomohli,“ uviedol zubár z Trenčína Mehdi Forouhar.

Dostať sa v apríli do zubárskeho kresla a využiť benefity je takmer nemožné. „Bohužiaľ, už pre dospelých nemáme voľné termíny, máme posledné dva voľné pre deti,“ povedala dentálna asistentka Lucia.

„Nárast pacientov je o 90 percent väčší ako bol doteraz. Pracujeme – včera som bola od rána 7.00 h do 18.00 h,“ priblížila dentálna hygienička z Trenčína Zuzana.

„Na osobu sme vedeli využiť 100 eur ročne. Využívali sme tieto možnosti celá rodina. Veľmi nás to sklamalo,“ uviedla pacientka z Trenčína Tatiana Mináriková.

Záujem ľudí prevyšuje možnosti lekárov

Pacienti sa niekde snažia získať tohtomesačný termín stoj čo stoj. „Žiadajú nás o výkony, ktoré by sme mohli urobiť v máji, aby sme ich vykázali za apríl. My to, samozrejme, robiť nebudeme, keďže je veľmi krátky čas do konca apríla,“ priblížil zubár Igor Jutka. Záujem zo strany pacientov vysoko prevyšuje ich možnosti.

Ministerstvo zdravotníctva prisľúbilo nové benefity. V akej podobe, zatiaľ nie je známe.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko