Na hlavný obsah

Minář skončil ako šéf hnutia Milion chvilek, mieri do politiky

Mikuláš Minář má v pláne založiť vlastné hnutie, s ktorým bude kandidovať vo voľbách.

Minář skončil ako šéf hnutia Milion chvilek, mieri do politiky
Na snímke demonštranti nesú českú zástavu počas masového protestu za demisiu premiéra Andreja Babiša na Václavskom námestí v Prahe 4. júna 2019. Foto: TASR/AP

Český aktivista Mikuláš Minář sa vzdal funkcie predsedu občianskeho hnutia Milion chvilek, v rámci ktorého vlani pomohol zorganizovať hromadné protivládne protesty. Dôvodom jeho odstúpenia je zámer vstúpiť do politiky, informoval v pondelok český Deník N.

Minář má teraz v pláne založiť vlastné politické hnutie, s ktorým bude kandidovať do volieb. Podľa vlastných slov sa bude snažiť osloviť voličov vládnych strán takým spôsobom, ako to nedokázala urobiť súčasná opozícia.

Neobetoval som tri roky svojho života tým, že som sa snažil zdvihnúť Čechov z gauča a zaplniť Letnú (mestská štvrť v Prahe). Nevygeneroval som energiu na to, aby (toto úsilie) vyšumelo a vyšlo navnivoč,“ uviedol Minář.

Meno nástupcu je známe

Aktivista ponúkol svoju funkciu v piatok, v nedeľu ju spolok Milion chvilek aj oficiálne prijal. Novým predsedom hnutia sa stal jeho spoluzakladateľ Benjamin Roll.

Svojím rozhodnutím tak Minář vyvrátil narastajúce špekulácie o premene združenia na politickú organizáciu.

Trvá sľub, že Milion chvilek sa nestane volebným hnutím a zostane občianskou iniciatívou,“ ozrejmil.

Protivládne protesty

Občianske hnutie Milion chvilek, ktoré vzniklo v roku 2018, stálo za vlaňajšími protivládnymi protestmi, ktorých cieľom bolo dosiahnuť odstúpenie českého premiéra Andreja Babiša.

Demonštrantka máva českou vlajkou na masovom proteste proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi na Letenskej pláni v Prahe 16. novembra 2019.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Najväčšie demonštrácie sa konali v júni a v novembri, na Letenskej pláni v Prahe sa vtedy zhromaždilo približne štvrť milióna účastníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet