Na hlavný obsah

Vojenskému spravodajstvu bude šéfovať Róbert Kleštinec

Podľa ministra obrany malo spravodajstvo v minulosti veľa káuz.

Vojenskému spravodajstvu bude šéfovať Róbert Kleštinec
Nový riaditeľ Vojenského spravodajstva Róbert Kleštinec. Foto: TASR

Novým riaditeľom Vojenského spravodajstva (VS) sa stal brigádny generál Róbert Kleštinec, ktorý doteraz pôsobil vo funkcii zástupcu veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. V stredu (16.9.) ho na tlačovej konferencii predstavil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Bude mať pred sebou veľkú úlohu, musí získať dôveru občanov a politického vedenia, ktorú vďaka jeho predchodcovi VS stratilo,“ skonštatoval Naď. Pripustil, že Vojenské spravodajstvo malo v minulosti veľa káuz a problémov. To, čo sa dialo za predchádzajúceho šéfa služby Jána Balciara, však podľa neho nemalo obdobu.

Minister predstavil Kleštinca ako vysokorešpektovaného generála, ktorý má odrobené desiatky rokov v rezorte obrany. Nespájajú sa s ním podľa neho žiadne negatívne informácie a má skúsenosti zo SR i zahraničia. Zdôraznil, že ako kandidát na riaditeľa VS prešiel Kleštinec prísnym skríningom – má bezpečnostnú previerku na stupeň „prísne tajné“, absolvoval tiež psychotesty a vyšetrenie na polygrafe.

„Nebude to jednoduché, ale myslím si, že gro ľudí, ktoré pracuje vo Vojenskom spravodajstve, si je vedomé, čo je hlavná úloha VS,“ skonštatoval Kleštinec. Dodal, že VS treba dostať z prvých stránok novín, aby sa mohlo venovať svojmu poslaniu.

O Jánovi Balciarovi písali médiá v súvislosti s nezrovnalosťami medzi jeho príjmami a miliónovými majetkami, ktoré vlastní. Pôvod majetku bývalého šéfa Vojenského spravodajstva preverovala aj polícia. Z čela VS odišiel koncom marca na vlastnú žiadosť krátko po nástupe súčasnej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko