Na hlavný obsah

Silné zemetrasenie v Grécku a Turecku si vyžiadalo najmenej 81 obetí

Americkí geológovia označili magnitúdo otrasov na 7.

Silné zemetrasenie v Grécku a Turecku si vyžiadalo najmenej 81 obetí
Záchranári v tureckej provincii Izmir od piatkového (30. 10.) zemetrasenia hľadajú nezvestných v troskách zrútených budov. Foto: SITA/AP

Piatkové (30. 10.) zemetrasenie v Turecku a Grécku neprežilo najmenej 81 ľudí, z toho 79 v tureckej provincii Izmir.

V zasiahnutejšom Turecku stúpol počet zranených na 962. V dôsledku zemetrasenia sa zrútilo približne 20 budov, v ôsmich z nich záchranári stále pokračujú v pátraní po ďalších nezvestných. V sobotu sa im podarilo z ruín osemposchodovej budovy vyslobodiť ženu s tromi deťmi, v nedeľu našli v troskách živého 70-ročného muža. Pre všetkých obyvateľov, ktorí po zemetrasení potrebujú núdzové prístrešie, v krajine pripravili viac ako 3 500 stanov s 13 000 lôžkami.

Podľa miestnych médií bolo otrasy cítiť v Egejskom aj Marmarskom regióne, kde sa nachádza i najväčšie turecké mesto Istanbul.

Na gréckej strane doposiaľ zostávajú jedinými obeťami dvaja študenti, ktorých telá objavili pod zrútenou stenou na ostrove Samos. Ostrov následne po zemetrasení zasiahla malá prívalová vlna cunami a bolo poškodených viacero budov. Zemetrasenie cítili aj na východných gréckych ostrovoch i v hlavnom meste Atény. Podľa gréckych médií obyvatelia pred zemetrasením utekali zo svojich domovov, z niektorých miest hlásili padanie skál.

Napriek tomu, že obe zasiahnuté krajiny vedú aktuálne spor v súvislosti s ťažbou nerastných surovín vo východnej časti Stredozemného mora turecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias so svojím tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom zdôraznili, že sú pripravení jeden druhému v prípade potreby pomôcť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet