Na hlavný obsah

Seehofer otočil. Štúdia o rasizme v nemeckej polícii nakoniec vznikne

Tlak na vznik štúdie vznikol po smrti Georgea Floyda.

Seehofer otočil. Štúdia o rasizme v nemeckej polícii nakoniec vznikne
Na snímke nemeckí policajti. Foto: TASR/AP

Po dlhých sporoch napokon nemecký minister vnútra Horst Seehofer súhlasil so vznikom štúdie, ktorá má odhaliť, ako veľmi je rozšírený rasizmus v radoch nemeckej polície. Informovala o tom agentúra DPA. Výzvy na vytvorenie analýzy sa objavili tento rok na jar v súvislosti so smrťou černocha George Floyda v USA a následnou vlnou protestov proti rasizmu a policajnému násiliu.

Naše policajtky a policajti nesmú so svojimi skúsenosťami zostať osamotení. Extrémizmus, rasizmus a antisemitizmus netolerujeme,“ uviedlo nemecké ministerstvo vnútra. Vedecká štúdia má podľa úradu analyzovať „vzťah medzi spoločnosťou a políciou“ s ohľadom na zmenu „spoločenského kontextu„.

Štúdia sa má na želanie Seehofera zaoberať nielen rasizmom a antisemitizmom v polícii, ale aj násilím a nenávisťou voči polícii a každodennými ťažkosťami policajtov v službe.

Minister polícii verí

Seehofer zdôraznil, že má naďalej veľkú dôveru v nemeckú políciu. Jej príslušníci podľa neho nasadzujú denne krk a často za to nie sú dostatočne finančne ohodnotení.

Ministerstvo vnútra zadalo tiež vypracovanie štúdie, ktorá sa má zaoberať každodenným rasizmom v Nemecku v rôznych oblastiach, napríklad na pracovnom trhu či pri hľadaní bývania.

Tlak po smrti Floyda

Nemeckí politici sa niekoľko mesiacov hádali, či má štúdia o rasizme v radoch polície vzniknúť. Seehofer to pôvodne odmietal. Výzvy na obstaranie analýzy sa začali objavovať v polovici tohto roka v súvislosti s májovou smrťou černocha George Floyda, ktorého v americkom meste Minneapolis usmrtil belošský policajt.

Demonštranti kľačia pred policajtmi počas protestu proti policajnému zásahu, po ktorom zomrel Afroameričan George Floyd v New Yorku.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/APFoto: TASR/AP

Floydova smrť vyvolala po celom svete vlnu demonštrácií proti rasizmu a policajnému násiliu. Volanie po vedeckej štúdii v Nemecku zosilnelo po tom, čo vypukol škandál okolo četovacích skupín, v ktorých niektorí policajti vyjadrovali extrémistické názory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet