Na hlavný obsah

Turecko plánuje proti Francúzsku právne kroky

Dôvodom je karikatúra tureckého prezidenta, ktorú Charlie Hebdo zverejnil na svojej obálke.

Turecko plánuje proti Francúzsku právne kroky
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecko sa v stredu (28. 10.) zaviazalo, že podnikne „právne a diplomatické kroky“ proti Francúzsku pre karikatúru tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na obálke francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Ankara ju označila za „úbohú“ a „provokáciu“. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie tureckého prezidenta.

Len niekoľko minút po zverejnení tohto oznamu prokuratúra v Ankare začala oficiálne vyšetrovanie časopisu, píše turecká štátna agentúra Anadolu.

Kritizovaná karikatúra zobrazuje Erdogana v bielom tričku a spodkoch, ako usadený v kresle drží plechovku s nápojom a žene v islamskom hidžábe nadvihuje šaty a odhaľuje tak jej nahú dolnú polovicu tela. Pri Erdoganovej tvári sa nachádza bublina s výkrikom „Prorok!“ a na titulnej strane sa tiež nachádza nápis „Erdogan: v súkromní je veľmi vtipný“.

https://twitter.com/Charlie_Hebdo_/status/1321134572105572352

Obálka najnovšieho čísla časopisu podľa úradu tureckého prezidenta „nepredstavuje nič viac ako špinavú močarinu nepriateľstva voči Turkom a islamu, do ktorej sa Európa každým dňom vnára o trocha hlbšie,“ píše agentúra AFP. Na svoju karikatúru reagoval aj sám Erdogan, ktorý ju nazval „odporným útokom“. „Nepotrebujem nič odkázať tým darebákom, ktorí v takomto rozsahu urážajú môjho drahého proroka,“ vyjadril sa.

Tento kreslený vtip vyostril spor medzi Tureckom a Francúzskom týkajúci sa karikatúr proroka Mohameda, ktorý sa začal po tom, čo čečenský moslim zavraždil francúzskeho učiteľa Samuela Patyho. Ten svojim študentom v rámci diskusie o slobode slova ukazoval karikatúry moslimského proroka Mohameda z časopisu Charlie Hebdo.

Erdogan cez víkend ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, spochybnil jeho duševné zdravie a v pondelok (26. 10.) vyzval Turkov, aby bojkotovali francúzske výrobky. Francúzsko v reakcii na Erdoganove výroky povolalo svojho veľvyslanca v Ankare na konzultácie.

Macron po vražde učiteľa avizoval, že Francúzsko pritvrdí opatrenia voči radikálnemu islamu v krajine a že naďalej bude obhajovať slobodu slova vrátane uvedených karikatúr, čo vyvolalo hnev v mnohých moslimských štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet