Na hlavný obsah

WHO: Nákaza koronavírusom sa mohla objaviť u desatiny populácie

Odhad WHO je výrazne vyšší ako počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19.

WHO: Nákaza koronavírusom sa mohla objaviť u desatiny populácie
Počet nových prípadov COVID-19 rýchlo rastie, uvádza WHO. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že koronavírusom sa od začiatku pandémie nakazilo až desať percent obyvateľov Zeme. Informujú o tom svetové tlačové agentúry. To by znamenalo, že novým druhom vírusu sa vo svete infikovalo približne 760 miliónov ľudí, teda viac ako dvadsaťnásobok doteraz potvrdených prípadov.

„Choroba sa naďalej šíri a v mnohých častiach sveta je na vzostupe,“ uviedol výkonný riaditeľ krízových programov WHO Michael Ryan. Podľa neho ale existujú v šírení COVID-19 významné regionálne rozdiely. Choroba sa šíri iným tempom v mestách a na vidieku a v rôznych spoločenských vrstvách. „Riziko nákazy hrozí väčšine sveta,“ uviedol Ryan.

Odhad WHO je výrazne vyšší ako počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa od začiatku pandémie potvrdilo 35,2 milióna prípadov nákazy koronavírusom. Najpostihnutejšie krajiny sú Spojené štáty (7,4 milióna infikovaných), India (6,6 mil.) a Brazília s (4,9 mil.). Na Slovensku doposiaľ potvrdili 13 492 prípadov nákazy.

Počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom prekonal na konci septembra jeden milión osôb a teraz činí podľa spomenutej univerzity asi 1,038 mil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet