Na hlavný obsah

Do brány nemeckého kancelárstva zrejme úmyselne narazilo auto

Polícia nepredpokladá, že za nárazom je radikál.

Do brány nemeckého kancelárstva zrejme úmyselne narazilo auto
Na snímke auto po tom, čo narazilo do vjazdovej brány k sídlu k nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v centre Berlína. Foto: TASR/AP

Do brány, ktorá vedie k sídlu úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v centre Berlína, v stredu (25. 11.) dopoludnia narazilo vozidlo. Podrobnosti o incidente, ktorý bol zrejme úmyselný, odmietla polícia na mieste s ohľadom na vyšetrovanie oznámiť.

Policajti vozidlo prehľadávajú, prítomní sú aj zdravotníci a hasiči. Na twitteri následne polícia oznámila, že zisťuje, či vodič s vozidlom narazil do brány zámerne.

Škody na nej nevypovedajú o veľkej nárazovej rýchlosti. Ohnutých je len niekoľko kovových profilov. Na vozidle bola viditeľne poškodená ľavá predná časť s reflektormi.

Tomu, že čin mohol byť úmyselný, nasvedčujú nápisy na voze, ktoré je možné interpretovať ako protiglobalistické. Na strane vodiča je bielou farbou napísané „Vy zatratení vrahovia detí a starých ľudí (Ihr verdammten Kinder und alte Menschen-Mörder)“, na dverách spolujazdca je nápis „Zastavte globalizačnú politiku (Stop der Globalisierungs-Politik).“

Po zadržaní muža, ktorý bol pripútaný na invalidný vozík, polícia vozidlo prehľadala. Podľa agentúry Reuters nepredpokladá, že išlo o radikála. Bezpečnosť Merkelovej a ani ďalších členov kabinetu, ktorí v čase incidentu v kancelárstve zasadali, ohrozená nebola.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet