Na hlavný obsah

V prírodnej rezervácii na Spiši je rušno. Ochranári tam robia zaujímavý pokus

Miesta na Sivej brade sa ujali ochranári.

V prírodnej rezervácii na Spiši je rušno. Ochranári tam robia zaujímavý pokus
Miesto na Sivej brade. Foto: RTVS

V Národnej prírodnej rezervácii Sivá Brada na Spiši je v týchto dňoch rušno. Ochranári sa pustili do obnovy jedinečného biotopu. Namiesto asfaltu tam bude vegetácia typická skôr pre morské pobrežie. Sivá Brada je travertínová kopa neďaleko Spišského Podhradia, z ktorej kedysi striekala horúca voda.

Časť asfaltového parkoviska pri Sivej Brade končí. Ochranári tam na ploche 70 metrov štvorcových robia zaujímavý pokus.

„Tá plocha predtým, než tu bolo parkovisko položené, bola plochou karpatských travertínových slanísk. Čiže my iba prinavraciame biotop tam, kde sa v minulosti historicky vyskytoval. Uvidíme, či je možné aj bagrom prinavrátiť pôvodnú prírodu,“ priblížil riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

„Vraciame sa k prírode naspäť. Ten asfalt tu nepatrí určite,“ podotkol turista na Sivej Brade. Cirkev ako vlastník tohto pozemku s revitalizáciou súhlasila. Víta ju aj vedenie mesta Spišské Podhradie.

„Sme veľmi radi, že sa to tu začína hýbať a že dávame dokopy veci, kde sa urobili chyby v minulosti,“ povedal primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta.

„To, že sa vo výkopoch objavila voda, je dobrý signál. Odstránime tú najvrchnejšiu vrstvu asfaltu, potom sa vytvaruje terén do maličkých jazierok naplnených vodou. Tam navozíme travertínový štrk,“ priblížil Dražil.

Vzácnemu miestu na Sivej brade sa v Správach RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Jedinečný biotop

Lokalita Sivá Brada sa môže pochváliť jedinečným biotopom. Ten sa nenachádza nikde v Európe, iba tu a v iných častiach Slovenska. Volá sa biotop karpatských travertínových slanísk. Jeho spoločenská hodnota je takmer 80 eur za meter štvorcový. A práve vďaka nemu tu rastú rastlinky ako pri mori.

„Slaná voda z toho vrtu tu prúdila, tak sa už urobila vrstvička travertínu. A už vidíme prvé rastliny – baričku prímorskú,“ uviedol Dražil.

V máji a júni sa na Sivej Brade objavia aj ďalšie. „Známa sivuľka prímorská, skorocel prímorský a je tu rastlina scorzonera parviflora. Všetky tie druhy majú v názve prímorský, že rastú naozaj originál pri mori,“ dodal Dražil.

Na budúci rok chcú v tejto lokalite v rámci celých spišsko-podhradských travertínov obnoviť aj náučný chodník s tabuľami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko