Na hlavný obsah

Otec mu zanechal majetok, matka ho oň obrala: Zdedené peniaze zmizli z účtu maloletého Šimona za tri mesiace

Bol jediný dedič, majetok však spravovala jeho matka.

Otec mu zanechal majetok, matka ho oň obrala: Zdedené peniaze zmizli z účtu maloletého Šimona za tri mesiace
Na snímke fotografia maloletého Šimona. Foto: RTVS

Iba štvorročný Šimon zdedil po otcovej smrti desaťtisíce eur a trojizbový byt v Kysuckom Novom Meste.

O peniaze a majetok sa mala do jeho plnoletosti postarať matka. Aj sa postarala, ibaže tak, že malý Šimon pravdepodobne z dedičstva nebude mať nič.

Rodičia maloletého Šimona neboli zosobášení ani nežili v spoločnej domácnosti. Otec zomrel, keď mal Šimon štyri roky. Ako jediný dedič získal celú pozostalosť. Keďže ešte nemal 18 rokov, majetok začala spravovať jeho matka.

„Malý Šimon zdedil 24 800 eur aj niečo. Taktiež aj trojizbový byt, na ktorom bola hypotéka a bolo ju treba splácať,“ povedala jeho stará mama Katarína Čišecká.

„Keď preberala svojho syna od návštevy od nás, vyjadrila sa, že odchádza do Nemecka, a na otázku, ako teda zabezpečí správu nehnuteľnosti, sa vyjadrila, že ona žiadnu hypotéku platiť nebude, byt nech nechá prepadnúť banke,“ vysvetlila Šimonova krstná mama Ivana Čišecká.

„Tým, že matka neplatila splátky hypotekárneho úveru, tak banka pristúpila k realizácii záložného práva a byt bol predaný na verejnej dražbe,“ ozrejmil nezávislý advokát Michal Maťaš.

Matka mala mať rôzne exekúcie a dlhy

A tomuto chceli starí a krstní rodičia zabrániť. Podľa nich mala matka rôzne exekúcie, nedoplatky na zdravotnom a sociálnom poistení a nesplácala pôžičky od nebankovky.

Pre obavy o Šimonov majetok v roku 2020 preto podali na súde žiadosť o ustanovenie majetkového opatrovníka maloletého. „Náš právny zástupca navrhol mňa,“ uviedla krstná mama Ivana Čišecká.

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský skonštatoval, že majetkový opatrovník na seba preberá oprávnenie, aby konal ako rodič a chránil majetok, zveľaďoval ho, udržiaval a nedošlo tak k jeho znehodnoteniu. Taktiež dozerá na to, aby si maloleté dieťa šetrilo na dospelosť.

Stará mama Katarína Čišecká potvrdila, že súd vytýčil pojednávania. Podľa jej slov boli tri a ani na jedno sa Šimonova mama nedostavila.

„Po synovej smrti ešte v roku 2020 sme požiadali o majetkového opatrovníka, teraz je rok 2024,“ dodala Katarína Čišecká.

„Aktuálne súd čaká na vybavenie dožiadania prostredníctvom príslušného nemeckého súdu, aby sa matka vyjadrila k návrhu na ustanovenie majetkového opatrovníka a k skutočnostiam o nakladaní s majetkom maloletého,“ podotkla hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová-Záborská.

No a zatiaľ čo súdy roky iba čakajú na vyjadrenie matky, ako vyplynulo z policajného vyšetrovania, Šimon prišiel nielen o trojizbový byt v dražbe, ale aj o približne 25-tisíc eur z účtu.

Na výpisoch vidieť výbery z bankomatov v herniach

Zdedené peniaze zmizli zo Šimonovho účtu za tri mesiace, a to iba krátko po dedičskom konaní. Na výpisoch vidieť výbery z bankomatov v herniach v stovkách eur počas dňa aj noci.

„No na Šimona minuté neboli,“ povzdychla si krstná mama Šimona Ivana Čišecká.

Nezávislý advokát Michal Maťaš hovorí, že ak peniaze použila na hazardné hry alebo na osobnú spotrebu, tak porušila svoje povinnosti pri správe majetku svojho dieťaťa. „V prípade, ak konala úmyselne a spôsobila tým malú škodu, tak sa dopustila trestného činu porušovania pri správe cudzieho majetku,“ doplnil.

„V prípade, ak je majiteľom účtu maloleté dieťa, zákonný zástupca môže nakladať s účtom a finančnými prostriedkami, ak sa jedná o bežnú vec. Pokiaľ sa o bežnú vec nejedná, je potrebné rozhodnutie súdu. Pod bežnou vecou je potrebné rozumieť najmä výdavky na bežnú starostlivosť o dieťa,“ povedala hovorkyňa 365.banky Linda Valko Gáliková.

Súhlas na míňanie peňazí nemala

Jednoducho povedané, ak chce matka či otec míňať peniaze maloletého pre svoju potrebu, musí mať na to súhlas súdu. No a ten Šimonova mama nemala.

„Okresný súd Žilina neeviduje žiadny návrh na schválenie právneho úkonu za maloletého a ani návrh na schválenie právneho úkonu, ktorého predmetom by mal byť výber hotovosti z účtu v banke,“ potvrdila hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová-Záborská.

Starí aj krstní rodičia preto ostali šokovaní, keď polícia trestné oznámenie voči matke prerušila. „Matka maloletého využila svoje právo nevypovedať, keďže by danou výpoveďou ohrozila seba,“ uviedla Šimonova krstná mama Ivana Čišecká.

„V konaní sa doposiaľ nepodarilo stotožniť osobu, ktorá vykonala predmetné výbery finančných hotovostí, taktiež nie je zrejmé, z akej pohnútky tieto výbery boli vykonané, za akých okolností a na aký účel,“ napísali policajti v uznesení.

Advokát maloletého Šimona Andrej Lalinský potvrdil, že podali žiadosť proti pozastaveniu trestného stíhania.

„Máme za to, že doterajší obsah spisového materiálu nie je podkladom pre pozastavenie trestného stíhania, máme za to, že by sa malo v trestnom stíhaní pokračovať, dôkazy, ktoré sú v spise, by mali byť vyhodnotené detailnejšie a vyšetrovateľom podrobne rozpísané dôvody pre prerušenie trestného stíhania,“ dodal Lalinský.

V danej trestnej veci boli podľa hovorcu Krajskej prokuratúry v Žiline Martina Koklesa podané sťažnosti zo strany poškodeného a oznamovateľa. „Z týchto dôvodov sa daným prípadom bude opätovne zaoberať Okresná prokuratúra Žilina,“ uviedol.

Prerušené stíhanie vrátili späť polícii

Počas prípravy tejto reportáže prokuratúra o sťažnosti rozhodla. Prerušené trestné stíhanie  vrátila späť policajnému vyšetrovateľovi.

„Prokurátorka zistila, že rozhodnutie policajta bolo predčasné, keďže pred rozhodnutím nevykonal resp. nezabezpečil všetky potrebné dôkazy, hoci v danej veci zo spisového materiálu vyplýva potreba zabezpečenia aj iných podstatných dôkazov do spisového materiálu,“ skonštatovala v uznesení Okresná prokuratúra v Žiline.

Matka na otázky nereagovala

Čo sa stalo so Šimonovými peniazmi a prečo byt skončil v dražbe, sme chceli počuť aj od matky. Písali sme jej na sociálnej sieti, no nereagovala. Viackrát sme jej aj telefonovali na rôzne nemecké čísla, ktoré sa nám podarilo získať, no neúspešne.

Stará mama maloletého Katarína Čišecká povedala, že Šimona videli naposledy v novembri 2020. „Potom sa s ním matka odsťahovala do Nemecka,“ doplnila.

Starí aj krstní rodičia krátko po dedičskom konaní spravili všetko, aby ochránili majetok maloletého Šimona. Oslovili úrad práce, verejného ochrancu práv, komisára pre deti, požiadali súd o určenie majetkového opatrovníka, spravodlivosti sa však dodnes nedočkali.

„Oslovovali sme toľko inštitúcií, súd, a aj napriek tomu náš vnuk prišiel o majetok, vznikla mu veľká škoda, naša dôvera v tieto inštitúcie úplne klesla,“ skritizovala Katarína Čišecká.

V prípade nemôžu žalovať štát

Podľa nezávislého advokáta Michala Maťaša nemôžu v tomto prípade žalovať štát. „Súd nemá stanovenú lehotu, dokedy musí rozhodnúť, tu by sme museli poznať presné okolnosti, prečo súd nerozhodol ani do troch rokov o ustanovení majetkového opatrovníka,“ podotkol.

Podľa verejného ochrancu práv sa však súdy majú starať aj o majetkový záujem dieťaťa, ktoré si nevie a nemôže samo brániť vlastný majetok. Rodine preto odporúča podať podnet.

„Ja môžem skúmať, či súd nespôsobil prieťahy v konaní a tým nebolo porušené právo dieťaťa mať prejednanú vec v riadnom konaní a v primeranom čase,“ vysvetlil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

„Bohužiaľ, maloletý je rukojemník tejto situácie, on sa sám brániť nevie,“ uzavrela krstná mama Šimona Ivana Čišecká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko