Na hlavný obsah

Policajti vykonali razie pre príspevky na internete

Zásahy koordinoval Europol.

Policajti vykonali razie pre príspevky na internete
Na snímke sídlo európskeho policajného úradu Europol v Haagu. Foto: TASR/AP

Policajti z niekoľkých európskych štátov v utorok (3. 11.) v siedmich krajinách podnikli koordinované razie v rámci operácie proti nenávistným prejavom a podnecovaniu násilia na internete. S odvolaním sa na Europol a nemeckú prokuratúru o tom informovala agentúra Reuters.

V Nemecku kriminalisti prehľadali 83 bytov a ďalších budov, kde ako dôkazový materiál zabavili mobilné telefóny či počítače. Podľa prokuratúry pre podozrenie zo zverejnenia nenávistných príspevkov na internete teraz vypočúvajú 96 osôb. Jeden z podozrivých je obvinený z antisemitických komentárov, ďalší na sociálnych sieťach urážal političku, uviedli nemecké úrady vo vyhlásení.

Záťahov koordinovaných Europolom sa zúčastnili policajnej jednotky z Talianska, Francúzska, Grécka, Nórska i Británie. Podľa Reuters boli v akcii tiež policajti z Česka. Operácia cielila na príspevky na sieťach, ktoré podporujú rasizmus a xenofóbiu, uviedol hovorca Europolu.

Nemecko má celosvetovo jedny z najtvrdších postihov za ohováranie, podnecovanie k násiliu a vyhrážky, pripomína Reuters. Za podnecovanie nenávisti voči menšinám či popieranie holokaustu páchateľom hrozí i väzenie. Podľa nemeckých zákonov majú navyše prevádzkovatelia sociálnych sietí povinnosť do 24 hodín od nahlásenia mazať zjavne nezákonné príspevky, inak ich čaká pokuta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet